Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 15 Mar. 2022

Platformno delo – najboljša služba na svetu?

Na Sindikatu Mladi plus, sindikatu študentov, dijakov, mladih brezposelnih ter mladih prekarnih delavk in delavcev, še vedno opozarjajo na manko osnovnih delavskih pravic ter na slabe pogoje dela, s katerimi se soočajo platformne delavke in delavci.Ti lahko v Sloveniji delajo le prek študentske napotnice, espeja ali celo na črno, kar pomeni, da med drugim nimajo pravice do odmora, plačane malice, dostopa do sanitarij, dopusta, regresa, bolniške, porodniške, nimajo zagotovljene delovne opreme za izvajanje dela (npr. prevoznih sredstev), onemogočena pa jim je tudi pravica do organiziranja, ki je osnovna delavska in človekova pravica.

»EU se z novo direktivo premika k priznanju statusa Woltovcev, Glovovcev in drugih platformnih delavcev in delavk kot zaposlenih pri platformi, za katero delajo. Več različnih sodb v državah EU za te delavce zahteva delavske pravice, ki jih zdaj nimajo. Dostojno delo je tisti končni cilj, ki ga zasledujemo v sindikatih, in sicer za vse delavke ter delavce, ne glede na to v kakšni obliki dela delajo. Gre za delo, ki zaposlenemu prinaša varnost in dostojanstvo, obenem pa je pošteno plačano in stalno. Zahtevamo varne oblike zaposlitve tudi za naše Woltovce, Glovovce in ostale platformne delavce in delavke,« med drugim izpostavljajo. Več o njihovem sporočilu lahko izveste na tej povezavi, kjer boste našli tudi kratek video o tem, zakaj platformno delo res ne pomeni sanjske službe.

Vir: Sindikat Mladi plus

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

67068

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino