Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 29 Apr. 2022

Pobude evropske mladinske politike – kultura

Evropsko leto mladih v ospredje postavlja glas mladih in različna področja njihovega življenja, od izobraževanja, zaposlovanja, pa vse do zdravja in dobrega počutja, kulturnega udejstvovanja in iskanje rešitev za izzive prihodnosti. Del tega so tudi pobude na področju evropske mladinske politike, podprte z 8 milijoni evrov iz programa Erasmus+ in evropske solidarnostne enote, posebnim dodatkom za evropsko leto mladih, ki ga je proračunski organ določil za leto 2022.

Tokrat izpostavljamo objavljene pobude s področja kulture. Med njimi najdete:

  • Mladi odkrivajo kulturo zahvaljujoč DiscoverEU v letu 2022 (Youth Discovers Culture thanks to DiscoverEU in 2022) – s pobudo Discover EU lahko mladi Evropejci, stari 18 leti, odkrivajo Evropo prek učnih izkušenj. Udeleženci z brezplačno karto za železniški promet odkrivajo kulturno raznolikost Evrope, njene osupljive pokrajine in raznolikost mest in krajev.
  • Odkrijte platformo #EUCulturalGems (Discover the #EUCulturalGems Platform) - „Cultural Gems“ je brezplačna in odprtokodna spletna platforma, ki predstavlja kulturne in ustvarjalne kraje v evropskih mestih. Doslej vključuje skoraj 290 mestnih zemljevidov 27 držav članic EU, Švice, Norveške, Združenega kraljestva in Zahodnega Balkana.
  • Vsestranske kulture - Thaqafa Daayer Maydoor (All Around Culture - Thaqafa Daayer Maydoor) - cilj programa vsestranske kulture je spodbujanje vitalnega kulturnega ekosistema kot okolja, ki omogoča socialno in ekonomsko vključevanje mladih v sedmih državah v arabski regiji, vključno z Alžirijo, Egiptom, Jordanijo, Libanonom, Marokom, Palestino, Tunizijo in Libijo ter sirske skupnosti v teh državah.
  • Nagrade Glasba premika Evropo (Music Moves Europe Awards) - Nagrade Music Moves Europe Awards so nagrada Evropske unije za popularno in sodobno glasbo. Med dosedanjimi nagrajenci so ukrajinska hiphoperka Alyona Alyona, španska pevka Rosalia, irska pop skupina Inhaler, belgijski kantavtor Meskerem Mees in Mezerg, Francoz, ki ustvarja elektronsko glasbo.
  • Nagrade za evropsko dediščino (European Heritage Awards) - kulturna dediščina ni le reševanje »starih« kamnov in zagotovo ni pomembna samo za »stare« ljudi, ampak za vsakogar, saj gre za našo zgodovino in našo kulturno identiteto. Nagrade praznujejo in promovirajo najvišje standarde na področju posegov v dediščino, raziskovanja in izobraževanja, usposabljanja in ozaveščanja ter dolgoletne predanosti strokovnjakov in prostovoljcev.

 

Vir: uredništvo mlad.si, Evropski mladinski portal

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

11912

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino