Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 26 Nov. 2020

Podeljena so bila Državna priznanja za izjemne dosežke v mladinskem sektorju v letu 2020

Tudi letos so bila v okviru Nacionalnega posveta mladinskega sektorja, ki je potekal letos preko spleta, podeljena državna priznanja za izjemne dosežke v mladinskem sektorju za minulo leto. Državno priznanje v mladinskem sektorju je najvišje priznanje Republike Slovenije za dosežke na področju mladinskega dela oziroma njegove popularizacije, prejmejo pa jih najzaslužnejši posamezniki, organizacije in projekti s področja mladinskega dela.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec, pristojna tudi za področje mladine je podelila tri priznanja:

Državno priznanje za kakovostno in uspešno delo v daljšem časovnem obdobju je prejela gospa Marjana Korotaj

Gospa Marijana Korotaj je v dosedanjem 15-letnem delu inovativno razvijala mladinske programe in bila ustvarjalka idej, ki jih je prek projektov in svojega dela uspešno razvijala in vodila. Njena povezovalna vloga na lokalnem, regijskem, državnem in mednarodnem mladinskem področju je zaradi mreženja različnih akterjev jasno prepoznana. Prek organizacije in vodenja najrazličnejših dejavnosti je vključevala in povezovala mladino, različne druge skupine in organizacije. Prejemnica priznanja se je v času delovanja v mladinskem sektorju ves čas izobraževala na področju mladinskega dela, pridobila pa si je tudi nacionalno poklicno kvalifikacijo mladinska delavka.

Gospa Korotaj je od leta 2005 kot zaposlena v Mladinskem centru Ormož vzpostavila njegovo delovanje, začrtala smernice, vizijo in program razvoja lokalnega mladinskega dela. S svojim delom je sooblikovala in gradila boljše okolje za delovanje vseh mladih v občini. In če omenimo samo nekatere od njenih projektov, kot so Pravljično starševstvo, Mladi in zadovoljni, Tržnica informacij, Brez dlake na jeziku, Različnost nas druži, Skate park in mnogi drugi, lahko hitro presodimo, da je Marijana Korotaj bistveno vplivala na raven kakovosti družbenega in kulturnega okolja za mlade.

Marijana Korotaj je v svojem večletnem delu vedno izkazovala močno podporo mladim inovativnim in ustvarjalnim posameznikom, pa najsi bodo umetniki, glasbeniki, podjetniki, kmetje ali športni navdušenci. Še danes se zaveda pomena aktivnega soustvarjanja lokalnega mladinskega programa s strani mladih, zato s svojim delom, odprtostjo in dostopnostjo omogoča spodbudno okolje za mladinsko delo ter skrbi, da so potrebe in interesi mladih upoštevani in podprti. Marijana Korotaj je pustila trajen pečat v življenju, mišljenju in delovanju ne samo mladih, ampak tudi otrok in starejših.

Državno priznanje za kakovostno in uspešno delo v daljšem časovnem obdobju v mladinskem sektorju je prejel Zavod Mladinska mreža MaMa

Zavod Mladinska mreža MaMa že vrsto let združuje in zastopa organizacije, ki opravljajo dejavnosti mladinskih centrov v Sloveniji. Trenutno šteje 50 članic, s svojim delovanjem pa pokriva območje celotne Slovenije. Glavno poslanstvo Mreže MaMa je združevanje, povezovanje in zastopanje mladinskih centrov ter skrb za vsebinsko in strokovno podporo pri izvajanju aktivnosti mladinskega dela in razvoja mladinskih centrov ter mladinskega dela.

Delo Mreže MaMa pomeni ključni prispevek k razvoju, krepitvi in uveljavljanju mladinskega sektorja, ki ga soustvarja na lokalni, državni in mednarodni ravni. S svojimi programi in projekti odgovarja na potrebe mladih in skrbi za strokovni razvoj mladinskih delavcev, upoštevajoč aktualne trende in izzive sodobne družbe, s profesionalnim pristopom do dela ter družbeno odgovornostjo pa prispeva k razvoju celotne skupnosti s poudarkom na mladih.

Svoje aktivnosti že 15 let usmerja v razvijanje kakovosti mladinskega dela in usposabljanja mladinskih delavcev. Že 15 let aktivno skrbi in si prizadeva za promocijo mladinskega dela v odnosu do različnih ciljnih javnosti in deležnikov kot tudi za profesionalizacijo mladinskega dela s ciljem, da se mladinsko delo postavi ob bok drugim družboslovnim strokam. Prav tako s svojimi rednimi dejavnostmi in programi, kamor se uvršča tudi urednikovanje portala mlad.si, zagotavlja vidnost in prepoznavnost mladinskega sektorja tudi pri drugih deležnikih in širši slovenski javnosti.

Državno priznanje za izvedbo izredno uspešnega oziroma odmevnega in koristnega projekta v mladinskem sektorju je prejela Zveza tabornikov Slovenije za spletni projekt Taborniška ropotarnica

Na Zvezi tabornikov Slovenije so želeli tudi po 16. marcu, ko so mladi čez noč ostali doma zaradi epidemije novega korona virusa, ohraniti stik s svojimi člani in tudi drugimi mladimi. Na pobudo skupine članov so prostovoljno v treh dneh po razglasitvi epidemije zagnali projekt Taborniška ropotarnica, kjer so vsak dan objavljali taborniško obarvane podvige in najrazličnejše oblike zaposlitev za otroke in mlade in jim svetovali, kaj naj počnejo sami ali z družino doma in v naravi. Nova spletna stran je v prvih 24 urah po objavi zabeležila kar 4.000 obiskov, krivulja obiskanosti je v naslednjih dneh strmo rastla.

Taborništvo pomembno dopolnjuje sistem formalnega izobraževanja, saj spodbuja samospoznavanje, željo po odkrivanju, raziskovanju in védenju, z izbranim projektom pa so nagovorili želje in potrebe mladih v virtualnem okolju in jim ponujali dnevne pakete dogodivščin, ki so se nato uresničile izven digitalnega sveta. Podvigi so pokrivali različna vsebinska področja, od petja, bivanja v naravi, prve pomoči do duhovnosti ter družinsko naravnanih vsebin, kot so kuhanje, dobra dela in drugo.

Ropotarnica je inovativen projekt, s katerim so avtorji in prejemniki priznanja razvili in uvedli zanimivo vsebino digitalnega mladinskega dela, ki je mladim nudilo sprostitev in umik od »korona« vsakdana. To je zelo lep zgled digitalnega mladinskega dela, s čimer so taborniki tudi v času osamitve sledili svojim načelom in pri mladih spodbujali vedoželjnost, skrb za okolje, iznajdljivost ter učenje skozi igro in pustolovščino.

Vir: Urad RS za mladino

 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

96019

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino