Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 17 Aug. 2022

Podnebne spremembe tema letošnjega mladinskega natečaja ob mednarodnem dnevu človekovih pravic

Na mednarodni dan mladih (12. avgust) vas Društvo za Združene narode za Slovenijo in Platforma SLOGA vabita k sodelovanju na nagradnem mladinskem natečaju ob mednarodnem dnevu človekovih pravic. Tema letošnjega natečaja so podnebne spremembe. Z natečajem želijo organizatorji mladim ponuditi priložnost, da svoje vtise in razmišljanja izrazijo skozi besedo ali fotografijo.

Na natečaju lahko sodelujejo mladi, stari od 12 do 29 let. Nagradni natečaj je razdeljen na tri sklope: 1) literarni natečaj, 2) fotografski natečaj ter 3) natečaj za meme (objava za socialna omrežja). Rok za oddajo del je 27. november 2022.

Mladi imajo pomembno vlogo pri udejanjanju človekovih pravic in ciljev trajnostnega razvoja med katerimi so tudi ukrepi proti posledicam podnebnih sprememb, zato je Društvo za ZN v sodelovanju s Platformo SLOGA izbralo podnebne spremembe kot temo letošnjega natečaja. 

Podnebne spremembe pomenijo za spoštovanje človekovih pravic velik izziv. Ekstremni okoljski pojavi bodo imeli negativen vpliv na spoštovanje človekovih pravic po svetu tudi v prihodnosti. Največje posledice podnebnih sprememb najbolj občutijo ranljive skupine ljudi: revni, manjšine, otroci in starejši.Tisti, ki so najmanj krivi za podnebne spremembe, čutijo največje posledice. Spremenjeno podnebje sili ljudi v migracije, s tem pa lahko postanejo žrtve izkoriščanja.

Podnebne spremembe poglabljajo globalne krivice. Če države ne bodo začele resno ukrepati, se bomo morali vsi soočati še s hujšimi posledicami podnebnih sprememb. Dlje kot države odlašajo, hujše bodo posledice in hujše bodo kršitve človekovih pravic.

Z obeležitvijo dneva človekovih pravic si na Društvu za Združene narode (ZN) prizadevajo opozarjati na pomen varstva in spoštovanja teh temeljnih vrednot. Ob tej priložnosti Društvo za ZN za Slovenijo že sedemnajsto leto objavlja natečaj, tudi letos pa se je soorganizaciji ponovno pridružila Platforma SLOGA s projektom Climate of Change. Glavni cilj tega projekta je zgraditi boljšo prihodnost tako za podnebne migrante, ta človeški obraz podnebnih sprememb, kakor tudi za mlade, ki bodo doživeli najhujše učinke podnebne krize.

Vsa prispela dela bo ocenila izborna komisija. Rezultati natečaja bodo objavljeni ob dnevu človekovih pravic 10. decembra 2022. Nagrajena dela bodo predstavljena v spletnem zborniku.

Za dodatne informacije so na voljo preko e-pošte info@unaslovenia.org in patricija.virtic@sloga-platform.org.

Vir: SLOGA

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

45424

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino