Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 09 Jan. 2020

Podnebne spremembe v očeh mladih najbolj pomembna tema današnjega časa

Mladi menijo, da so podnebne spremembe eden najbolj pomembnih izzivov, s katerimi se sooča svet. To je izsledek velike raziskave več kot 10.000 mladih ljudi generacije Z. Raziskavo je Amnesty International naročila pri Ipsos MORI, ki jo je izvedla med mladimi, starimi med 18 in 25 let v 22 državah sveta.

Anketirani so izbirali do pet tem s seznama 23 velikih izzivov, s katerimi se sooča svet. Gledano v celoti, jih je 41 odstotkov ocenilo, da so ena najbolj pomembnih tem podnebne spremembe. To pomeni, da so bile na globalni ravni izpostavljene najbolj pogosto. 36 odstotkov je izbralo onesnaževanje, 31 odstotkov pa terorizem.

Vprašani so bili o mnenjih glede trenutnega stanja na področju človekovih pravic v svoji državi in v svetu, katere teme se jim zdijo najbolj pomembne in kdo je po njihovem odgovoren za naslavljanje zlorab človekovih pravic. Skozi raziskavo se je izkazalo, da mladi cenijo človekove pravice. 

Večina vprašanih se je strinjala, da:

  • je zaščita človekovih pravic temeljna za prihodnost njihovih držav (73 % strinjanja proti 11 % nestrinjanja);
  • bi morale vlade blagostanje svojih državljank_ov bolj upoštevati kot gospodarsko rast (63 % za in 13 % proti);
  • morajo biti človekove pravice zaščitene, tudi če ima to negativne posledice za gospodarstvo (60 % za in 15 % proti taki oceni).

O ugotovitvah raziskave lahko več preberete tukaj.

Vir in foto: Amnesty International Slovenija

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

69210

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino