Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 05 Dec. 2018

Pomagaj do varnejših cest

December je za mnoge magični čas, ko zaključujemo narejeno in se hkrati veselimo česa novega. Zadnji mesec v letu mladim ponuja ogromno zabave, ko se lahko poveselite z bližnjimi in se želite sprostiti. In prav je tako. Vseeno pa vas želimo ob tem opozoriti, da je ravno to obdobje zaradi prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi alkohola, še vedno med najbolj kritičnimi, o čemer z iniciativo "Heroji furajo v pižamah" mlade ozavešča tudi Zavod Vozim, Zavarovalnica Generali in Toyota Slovenija.  

Cilji druge sezone iniciative tudi v prihodnje ostaja zmanjševanje števila prometnih nesreč, ki jih povzročijo mladi pod vplivom alkohola in zmanjševanje pitja alkohola med mladimi. Kljub temu da leto 2018 kaže precej vzpodbudno statistiko, se misija Herojev vztrajno nadaljuje, saj tragična statistika ostaja pereč problem naše družbe. 

Prometne nesreče so še vedno razlog številka ena za smrtnost med mladimi. Zaksrbljujoča statistika kaže, da je danes razlog za vsako tretjo prometno nesrečo s smrtnim izzidom ravno alkohol in četrtino teh povzročijo mladi vozniki. Povprečna starost mladih, ki zaradi prometne nesreče pristanejo na invalidskem vozičku je 22 let, zato je še toliko bolj nuno, da poskrbimo za varnost mladih.

Rezultati prve sezone (ikonografika) so plod skupnega dela Javne agencije za varnost prometa, Ministrstva za zdravje, Policije, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in mnogih nevladnih organizacij, ki delujejo na področju prometne varnosti ter zmanjšanju pitja alkohola.

»Heroji« bodo v drugi sezoni prisotni v še več slovenskih občinah, tako bodo dosegli večje število mladih, ki slišijo zgodbe članov – ponesrečencev v prometnih nesrečah. Skupaj s predstavniki lokalnih oblasti in strokovnjaki s področja prometne varnosti  in varovanja zdravja bodo mladi tudi v prihodnje iskali rešitve za izboljšanje prometne varnosti v lokalnem okolju, predvsem pa za  dvig kulture voznikov na naših cestah. 

Za boljšo prepoznavnost iniciative si oglej nov herojski video.

Nova sezona »Herojev« je bila predstavljena konec novembra, tik pred začetkom veselega decembra. »Heroji« in predstavniki Zavoda VOZIM si želimo, da bi ta mesec bil dejansko vesel, ter da naših cestah ne bi bilo prometnih nesreč, sploh tistih, ki so povzročene pod vplivom alkohola. Mlade pozivamo, da za volan nikoli ne sedete opiti in da se na cesto odpravite spočiti in mirni."

Mladi, poskrbite za svojo varnost in varnost drugih. Majhna dejanja lahko preprečijo veliko nesrečo.

1 Komentarji

Nika
Meni je napisano zelo všeč. Upam da bomo in drugi in jaz to upoštevali.

Komentirajte

35569

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino