Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 12 Apr. 2022

POPRI 2022: V Novi Gorici zmagali mladi

Na finalu nacionalnega tekmovanja v podjetniških idejah mladih POPRI, ki ga organizira Primorski tehnološki park, se je v Novi Gorici v torek, 5. aprila 2022, pomerilo 35 ekip oziroma 98 od skupno 322 tekmovalcev.

Podjetniška komisija je odločala, kdo je najbolj prepričljivo v petih minutah predstavil svoj podjetniški projekt. Ekipe so se potegovale za prva tri mesta v kategorijah osnovnošolci, dijaki in mladi do 29. leta. Zmaga prinaša denarne in druge nagrade, ki jih zagotavljajo soorganizatorji, ki pa sta poleg Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo še Javna agencija SPIRIT Slovenija in Slovenski podjetniški sklad. Rezultate so razglasili na gala zaključni prireditvi, ki sta jo omogočili Mestna občina Nova Gorica in Občina Šempeter Vrtojba. Na finalu je posebni gost iz gospodarstva Ivo Boscarol presenetil tudi posebno nagrado za najbolj navdihujoč poslovni model po njegovem izboru.

Šolsko leto so sicer zaznamovale karantene zaradi covid-19, kar pa mladim talentom ni preprečilo, da bi se posvečali tudi razvoju svojih inovativnih zamisli na podjeten način. Kar 122 ekip (342 tekmovalcev) iz vse Slovenije je tako ob podpori 85-ih mentorjev v 66-ih izobraževalnih ustanovah pripravilo poglobljene poslovne modele. Najboljših 98 se je prebilo čez regijske predizbore, ki so ga poleg Primorskega tehnološkega parka (Zahodna Slovenija in zamejstvo) organizirali še v Tehnološkem parku Ljubljana za Osrednjo Slovenijo, SAŠA inkubatorju za severovzhodno Slovenijo in v Razvojnem centru Novo mesto za Jugovzhodni del države. 

V zaključnem delu tekmovanja v Novi Gorici so finalisti svoje delo predstavili podjetniški komisiji. Ta je v vsaki kategoriji izbrala po tri najboljše ekipe. Tretjeuvrščene so prejele po 700 evrov, drugo uvrščene po 1300 evrov, zmagovalci pa po 2000 evrov iz nagradnega sklada, ki ga zagotavljajo soorganizatorji tekmovanja.

Tekmovanje je podprl tudi Urad vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, saj so tekmovali tudi dijaki iz Trsta in Gorice. Tekmovanje POPRI mladim odpira  vrata v svet, saj prvouvrščeni študenti in dijaki sodelujejo tudi na POPRI international EUSAIR youth maja 2022 v Albaniji, prve tri dijaške ekipe pa še na Genius Olympiad v New Yorku. Zmagovalni osnovnošolski tim bo poleg denarne nagrade dobil tečaj video produkcije, kar zagotavlja RTV Slovenija.

Tekmovanje POPRI je tako dokaz, da niti otežene razmere šolanja ne morejo preprečiti tega, da bi mladi ustvarjali svojo prihodnost z inovativnimi idejami in optimizmom – pri čemer si seveda zaslužijo podporo odraslih.

 Vir: MGRT
Fotografija: Marlen Skarlovnik

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

35140

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino