Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 27 Nov. 2019

POTA vabi mlade v svoje vrste

Program POTA mladim od 18. do 30. leta že 15 let omogoča izkušnjo mladinskega misijonskega prostovoljstva v različnih državah sveta v razvoju. Nastal je kot odgovor na iskanje in želje mnogih prostovoljcev iz Slovenije, kako graditi boljši svet, ki bo temeljil na medkulturnem in medčloveškem dialogu. Program deluje pod okriljem zavoda Katoliška mladina.

Nameni programa so nudenje priložnosti za delo na konkretnem projektu, zbiranje denarne pomoči za gostitelje, deljenje izkušnje s čim širšim krogom ljudi ter priložnost za medkulturno učenje. Ker se projekti izvajajo v skupinah, prostovoljcem omogočajo izkušnjo življenja v skupnosti in osebnostno rast. Prostovoljno delo mladim omogoča edinstveno izkušnjo stika z drugačno kulturo, z ljudmi, ki so bogati bolj duhovno kot materialno.  

V letošnjem POTA letu 2020 bodo med poletjem izvedli pet projektov in sicer v Indijo, Brazilijo, Mozambik, na Madagaskar in na Tajsko. Vsak izmed projektov je edinstven: od poučevanja v šoli, dela v sirotišnici, organiziranje oratorija za otroke, ipd. Vsem projektom je skupna misijonska izkušnja, ki temelji na pomoči šibkejšim, mladim spremeni pogled na življenje, utrdi v njih hvaležnost in okrepi zavest o globalni soodgovornosti.

Lepo povabljeni, da se jim pridružite na informativnem srečanju, ki bo potekal v prostorih Katoliške mladine na Juričičevem trgu 2, v centru Ljubljane:

  • novembra ob 20.15 ali
  • decembra ob 20.15

"Kot bivša prostovoljka pri programu POTA, kjer sem se udeležila projekta v Zambiji in na Madagaskarju, lahko rečem, da takšne izkušnje ne pozabiš nikoli. Kar daješ, dobiš dvakrat povrnjeno. Stopila sem iz cone udobja in bilo je vredno. Program me je naučil, da v življenju velikokrat niso potrebne le materialne stvari, pač pa vrednote kot so: ljubezen, sprejemanje, vztrajnost, potrpežljivost, …. Z izkušnjo (ki vključuje tudi polletne priprave), sem pridobila tudi kompetence (načrtovanje, vodenje, izvajanje evalvacije, timsko delo, medkulturno učenje, javno nastopanje, fleksibilnost, ipd.), ki mi bodo prišle prav tudi na drugih področjih v življenju." je povedala Tinkara Jerkič, prostovoljka v spremljevalni ekipi programa POTA.

"Če imaš možnost, pojdi, če ne – pa si jo lahko ustvariš. Priložnost te čaka na vsakem koraku."

Svojo prijavnico za projekt lahko oddaš do konca decembra 2019. Prijaviš se preko spletne strani http://pota.si/ pod rubriko "prijavi se".

Več informacij pa lahko najdeš tudi na njihovem Facebook ali Instagram profilu.

Vir in foto: POTA

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

26773

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino