Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (1)
Datum objave: 14 Jul. 2022

Pravice do poroke istospolnih partnerjev v EU

V prejšnjem tednu je Ustavno sodišče RS odločilo, da je ureditev, ki določa, da lahko zakonsko zvezo skleneta le dve osebi različnega spola in da istospolna partnerja ne moreta skupaj posvojiti otroka, v neskladju z Ustavo RS. Določilo je, da mora Državni zbor RS ustavno neskladje odpraviti v šestih mesecih. Hkrati je odločitev Ustavnega sodišča RS tudi to, da se do odprave ugotovljene protiustavnosti šteje, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb ne glede na spol in da lahko istospolna partnerja, ki živita v partnerski zvezi, skupaj posvojita otroka pod enakimi pogoji kot zakonca.

Mladi pripadniki LGBTQ+ skupnosti v Sloveniji novico pozdravljajo kor pravi korak v smeri destigmatizacije in enakopravne obravnave, hkrati pa opozarjajo, da je to le ena izmed zmag do enakopravnosti, saj je trenutno v družbi med drugim prisotne še veliko stigme.

Sergeja, 24: Odločitev Ustavnega sodišča me je kot pripadnico LGBTQ+ skupnosti zelo razveselila, kljub temu da se sama nimam namena poročiti. Menim, da je to edini pravilen korak na poti v smer destigmatizacije in približevanja ter izenačevanja pravic pripadnikov skupnosti. S tem je Ustavno sodišče zastavilo vrednote, katerim lahko sledi tudi družba, ampak je na ravni celotne Evropske Unije potrebnega še več prizadevanja za izenačitev pravic.

Ema, 20 let: Ko sem izvedela za to novico, sem bila zelo (pozitivno) presenečena, v resnici sploh nisem vedela, da se je to dogajalo in da se lahko naša resničnost spremeni tako hitro. Res sem vesela, da so se odprla ta vrata in da kot družba delamo na sprejetosti.

Marko, 22: Velik korak, na katerega smo čakali predolgo. Vendar je to le ena zmaga v vrsti za enakopravnost in osnovne pravice, ki si jih zaslužimo vsi ne glede na spolno usmerjenost in identiteto.

Kakšno pa je trenutno stanje po Evropi in v Evropski uniji?

V Evropski uniji so partnerske zveze med istospolnimi partnerji priznane v 21/27 držav članic, poroke med istospolnimi partnerji so zakonite v 14/27 držav članic. Posvojitev pastorkov je zakonita v 16/27 državah članicah, skupna posvojitev pa v 15/27 državah članicah.

Prve tri evropske države glede enakosti LGBT po ILGA-Europe (evropski odsek Mednarodnega združenja lezbijk, gejev, biseksualcev, trans in interspolnih oseb) so Malta, Belgija in Luksemburg. Sicer pa Zahodna Evropa pogosto velja za eno najbolj naprednih območij na svetu za LGBT osebe.

Širše izven Evropske unije več evropskih držav ne priznava nobene oblike istospolnih skupnosti. Zakonska zveza je opredeljena kot zveza izključno med moškim in žensko v ustavah Albanije, Armenije, Azerbajdžana, Belorusije, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Hrvaške, Gruzije, Madžarske, Kazahstana, Kosova, Latvije, Litve, Moldavije, Črne gore, Severne Makedonije, Poljske, Rusije, Srbije, Slovaške, Turčije, Ukrajine in Vatikan. Hrvaška, Madžarska in Črna Gora sicer priznavajo istospolno partnerstvo, medtem ko Armenija priznava istospolne poroke, sklenjene v tujini.

Vir: Uredništvo mlad.si

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

86329

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino