Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 30 May 2019

Prevzemimo pobudo!

Ste tudi vi med tistimi, ki si želijo, da bi imeli državljani več vpliva na sprejemanje odločitev v EU?

24. septembra bo v Ljubljani potekala delavnica Prevzemite pobudo - kako uspešno sodelovati v Evropski državljanski pobudi, ki bo priložnost za:

  • prenos znanja,
  • srečanje z organizatorji tekočih in uspešnih pobud,
  • izmenjavo mnenj o tem, kako uspešno usklajevati izvedbo evropske državljanske pobude.

Evropska državljanska pobuda je instrument participativne demokracije, ki omogoča evropejcem, da povedo svoje mnenje o politikah EU, ki vplivajo na njihovo življenje. Razpravljajo lahko z drugimi državljani EU, ki se zavzemajo za iste cilje, ter predlagajo reforme in zakonodajne spremembe.

Pobudo lahko pripravi 7 državljanov EU iz najmanj 7 različnih držav članic. Ko ima pobuda milijon podpisov podpore, Evropska komisija odloči o morebitnih nadaljnjih ukrepih. Državljani EU se lahko pridružijo skupini, ki začne pobudo, ali podprejo že obstoječo pobudo. Državljansko pobudo je mogoče dati na vseh področjih, kjer je Evropska komisija pristojna, da predlaga zakonodajo, denimo na področju varstva potrošnikov, energije, kmetijstva in prometa.

Na družbenih omrežjih lahko sledite tudi informativni kampanji #EUTakeTheInitiative.

Zakaj je pobuda aktualna za Slovenijo?                                                             

Evropska komisija se je 15. maja odločila, da bo prijavila evropsko državljansko pobudo "Rešimo čebele! Zaščita biotske raznovrstnosti in izboljšanje habitatov za žuželke v Evropi". Organizatorji pozivajo Komisijo, naj sprejme zakonodajo za ohranitev in izboljšanje habitatov za žuželke kot pokazatelje nepoškodovanega okolja.

Uradno vabilo s programom in prijavami bo objavljeno konec poletja.

Več si preberite tukaj.

Vir: Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Foto: pixabay

 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

94145

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino