Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 09 Jan. 2019

Pričel se je nov - 7. cikel Mladinski dialog EU

Si že slišal/a za strukturirani dialog? Gre za eno od oblik aktivne participacije pri političnih odločitvah glede naših življenj, skozi t.i. strukturirani dialog. Je neke vrste orodje za sooblikovanje mladinskih politik, s katerim se mladi, mladinske organizacije in mladinski sveti ter raziskovalci s področja mladine, aktivno vključujejo v politični dialog z odgovornimi za mladinsko politiko.

S tem orodjem imamo dostop do in možnost za seznanitev s posameznimi izzivi, izrazimo svoje mnenje in tako lahko oblikujejmo ukrepe kot podporo političnim odločitvam, s katerimi se mladi kasneje lažje poistovetimo in jih sprejmemo za legitimne.

Nekaj hitrih informacij o novem, 7. ciklu mladinskega dialoga:

  • z januarjem 2019 je predsedovanje Sveta EU prevzel nov trio držav. Predsedujoči trio sestavljajo Romunija, Finska in Hrvaška. Predsedstvo Sveta se med državami članicami EU menja po načelu rotacije vsakih šest mesecev.
  • trojček držav določi dolgoročne cilje in pripravi skupen program, v katerem opredeli teme in najpomembnejša vprašanja, ki bodo v danem 18-mesečnem obdobju obravnavana na Svetu.
  • z novim predsedovanjem se je pričel tudi nov 7. cikel Mladinskega dialoga EU. Osrednja tema 7. cikla mladinskega dialoga je Ustvarjanje priložnosti za mlade.
  • Mladinski dialog je nadgradnja procesa strukturiranega dialoga, ki je bil prenovljen z novo strategijo za EU za mlade 2019-2027. Prenovljen dialog mladih, bo bolje zaznaval probleme mladih in zagotovil širšo dostopnost, tudi s pomočjo inovativnih oblik dela z mladimi.
  • Predstavniki Nacionalne delovne skupine so: URSM, Movit, MSS, Mreža MaMa, Raziskovalec Fakultete za družbene vede in predstavnika MDDSZ in MIZŠ

Podteme predsedujočega tria držav so:

  • Prihodnost dela ter izzivi in priložnosti za mlade.
  • Naslavljanje priložnosti za mlade v okviru kvalitetnega mladinskega dela ter izobraževanj in usposabljanj za mladinske delavce.
  • Ustvarjanje priložnosti za mlade na podeželju.

Na te izzive lahko mladi aktivno podajamo predloge, mnenja, rešitve. Zato vas bomo, ko bo aktualno, informirali o dogodkih, kjer bomo lahko izrazili svoj pogled na prihodnost.

Vir in foto: uredništvo mlad.si

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

12183

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino