Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 14 Oct. 2021

27. Mednarodni festival računalniške umetnosti (MFRU)

Mednarodni festival računalniške umetnosti, ki poteka še vse do jutri, 15. oktobra, s 27. edicijo ponovno povabil v Maribor na intermedijsko festivalsko dogajanje. 

Obljube, ki so nam bile dane, in možnosti, ki so nam bile predstavljene ob vstopu v 21. stoletje, so nas v trenutku, ko smo se znašli v pričujoči krizi, soočile z vprašanji in zahtevale razmislek o temeljih digitalnega sveta in o tem, kaj želimo, da ta je. Digitalna orodja, ki smo jih še nedavno uporabljali predvsem v delovnih procesih, so nenadoma postala družbena in kulturna okolja, ki narekujejo velik del našega življenja. 

27. Mednarodni festival računalniške umetnosti (MFRU), ki ga organizira MKC Maribor, s svojo osrednjo temo in programskimi sklopi prevprašuje digitalne spremembe, s katerimi se srečujemo v sedanjosti, in tiste, ki nas čakajo v prihodnosti. Festival se odvija v izložbenih prostorih na več kot desetih lokacijah po mestu, saj želi pritegniti pozornost najširše javnosti. V izložbah trgovin, kot so Kisilak na Glavnem trgu, Benetton, Polzela in Mladinska knjiga na Gosposki, Bags & More na Jurčičevi, Vijolična hiša, Modna hiša/Mercator, Textil House in Center kreativnosti na Partizanski cesti so predstavljena dela umetnic, umetnikov in skupin iz domačega in mednarodnega okolja. Tako vsak prostor prispeva svoj delček vsebine h glavnemu programu, ki ga v javnem prostoru bogatita še dve deli oziroma intervenciji na plakatnih mestih. Prvo delo, naslovljeno Periodični model barv, se bo razprostiralo po celotnem podhodu pri TPC City (bivša Slavija). Ustvaril ga je slikar, oblikovalec in profesor dr. Vojko Pogačar. Njegovemu obsežnemu opusu s področja oblikovanja, povezovanja umetnosti in sodobnih digitalnih znanj bo posvečena pregledna razstava Navdihi za spremembe, ki bo na ogled na Vetrinjskem dvoru vse do 22. oktobra 2021. 

Plakatni prostor pri dvoetažnem mostu čez Dravo bo zasedlo delo Neznanim ozemljem naproti, ki ga je pripravila vizualna in intermedijska umetnica Maja Smrekar. Na osrednjem festivalskem prizorišču je poleg infotočke in omenjene razstave Vojka Pogačarja na voljo še poslušalnica OR poiesis (Petra Kapš), kjer boste lahko prisluhnili delom te zvočne umetnice. 

V sklopu Povezovanja se je MFRU letos preselil tudi na valove Radia Slovenija, kjer je v programu ARS 13. oktobra 2021 od 20h do 22h predvajal izbor del glasbene platforme TONŠPUR. Včeraj, 14. oktobra 2021, je isti radijski program ob 23h v živo prenašal performativni livestream OR poiesis (Petra Kapš) in Uda Nolla Teritorij. V sodelovanju s TV Maribor so vsak dan po 22h v 30-minutnih oddajah predstavljena dela s festivala MFRU in videodela že omenjenih festivalov.

Koroška cesta je postala arhiv in razstavišče na prostem, saj so v izložbenih oknih izpraznjenih prostorov na ogled izbrane fotografije iz arhiva preteklih festivalov MFRU.

Med šestimi sklopi 27. MFRU najdemo tudi spremljevalni program, ki je nastal v sodelovanju z Ulično galerijo Židovska in skupnostjo GT22, ter platformo Modul konS.      Ta vključuje raziskovalne predstavitve izbranih ustvarjalk/-cev z različnih fakultet Univerze v Mariboru in intermedijske/novomedijske/sound fusion koncerte. Poleg podpisa memoranduma z Mestno občino Maribor, s katerim želijo skleniti dolgoročno zaobljubo povezovanja mesta z razumevanjem sodobnih raziskovalnih umetnosti, ki prečijo meje znanega in videnega, so v fokusu še intermedijske in raziskovalne delavnice, ki predstavljajo osrednje izhodišče za novo prihodnost. 

Pomemben del programa je vsakoletni diskurzivni program, ki v posameznih terminih ponuja spletna predavanja domačih in tujih strokovnjakov. Letošnji predavatelji so: dr. Steve Fuller, dr. Polona Tratnik, dr. Dan Podjed in dr. Peter Purg.

Zadnji sklop MFRU je namenjen študentskim delom s področja sodobne računalniške umetnosti. Pet slovenskih izobraževalnih institucij (Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, Pedagoška fakulteta Maribor in Akademija za vizualne umetnosti AVA iz Ljubljane) je objavilo poziv za študente, na katerega je prispelo deset prijav. Izbrani in nagrajeni trije projekti bodo na ogled v Galeriji Media Nox.  
Vir: MKC Maribor

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

91123

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino