Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 27 Sep. 2021

PRIČETEK EVROPSKE MLADINSKE KONFERENCE

Maribor, 27.9.2021 - V Mariboru se je pričela Evropska mladinska konferenca, ki je je najpomembnejši polletni dogodek tria predsedujočih držav Svetu EU, ki koordinirajo 18-mesečni cikel mladinskega dialoga v okviru predsedovanja na evropski ravni. Mladinska konferenca bo potekala med 27. in 30. septembrom, danes pa je  konferenco za več kot 200 predstavnikov mladih oblikovalcev politik in strokovnjakov s področja mladine iz vseh držav članic EU, otvoril slovenski predstavnik mladih Miha Zupančič, ki je opozoril na pomembnost obravnave 9. evropskega mladinskega cilja v času po epidemiji. “Vsaka krizna situacija je priložnost, da se na podlagi preteklih izkušenj še bolj povežemo. Sedaj imamo možnost, da skupaj pripravimo implementacijo cilja, da svet postane še prijaznejši za mlade, da pogledamo, kaj smo naredili dobro in kaj bi lahko naredili bolje. Odločevalcem želim sporočiti, da mladinski dialog ni samoumeven, zdaj je namreč priložnost, da se naše končne ugotovitve končno upoštevajo,” je poudaril predsednik Mladisnkega sveta Slovenije in dodal, da si v prihodnje želi več posluha s strani Evropske komisije.

Ministrica za izobraževanje znanost in šport dr. Simona Kustec je uvodoma izpostavila pomembnost participacije mladih v Sloveniji in da je Evropska mladinska konferenca eden pomembnejših dogodkov zagotavljanja mladinskega dialoga.  “Za nas odločevalce je pomebno, da se z mladimi pogovorimo o njihovi prihodnosti in potrebah. Evropska konferenca združuje različne  predstavnike in deležnike, ki so v zadnjem letu iskali rešitve za implementacijo 9. mladinskega cilja. Zdi se mi pomembno, da mladi jasno in glasno povedo, kaj potrebujejo. Veseli smo, da bo na konferenci govor tekel o prihodnosti, zato mlade pozivam, da se na konferenci aktivno vključijo, da izrazijo svoj glas in svoje želje prenesejo na nas. Le z dobrimi odnosi bomo lahko gradili skupno odporno Evropo za vse,“ je ministrica pozvala mlade k participaciji na Evropski mladinski konferenci.

Predsednica Evropskega mladinskega foruma,  Silja Markkula, ki predstavlja krovno mednarodno organizacijo nacionalnih mladinskih svetov, pa je v svojem nagovoru podarila pomembnost tovrstnh konferenc, ki zagotavljajo boljšo Evropo za vse ter spodbujajo participacijo mladih. Ob tem je opozorila, da je tudi po zaključku konference in predsedovanja potrebno nadaljevati s cilji, zastavljenimi v tem obdobju. 

Slovenija v okviru predsedovanja tria Nemčije, Portugalske in Slovenije na področju mladine zaključuje pomemben del mladinskega dialoga, ki je dialog med mladimi in odločevalci na najvišji ravni. Gre za zaključni dogodek 8. cikla Evropskega mladinskega dialoga s temo ‘Prostor in participacija za vse’ (9. Evropski cilj mladih), ki v podciljih opredeljuje pomen participacije mladih na vseh ravneh odločanja in omogoča, da mladi postanejo aktivni državljani v varnih in odprtih prostorih, kjer so jim zagotovljene človekove pravice in svoboda govora ter pridobivajo neformalne izkušnje za njihovo samostojno življenje.  

Slovenija bo kot zadnja predsedujoča v triu in v procesu 18-mesečnega cikla mladinskega dialoga na mednarodni ravni oblikovala končna priporočila za odločevalce. Osnova za oblikovanje priporočil je poročilo raziskovalcev, ki bo vključevalo vseevropsko anketo med mladimi ter poročila nacionalnih delovnih skupin mladinskega dialoga. Zaključke raziskave, ki so pokazali, da so mladi zelo dobro informirani o političnem dogajanju in da si želijo, da bi jim odločevalci bolj prisluhnili, sta predstavila dr. Dan Moxon in prof. dr. Tomaž Deželan. Raziskava je pokazala tudi, da večina mladih ne pozna virtualnih prostorov za politično povezovanje in da si želijo več fizičnih prostorov in priložnosti za politično participacijo.

Vsebina raziskave bo služila za oblikovanju resolucije Sveta EU in priporočila mladih, ki jih bodo mladi oblikovali do konca konference  bodo vključena v resolucijo  v takšni obliki kot jo bodo zapisali mladi. Priporočila bodo ministri in predstavniki držav članic EU, ki pokrivajo področje mladine sprejeli na Svetu ministrov novembra 2021. 

Pomemben del Evropske mladinske konference je na prvi dan konference bila panelna razprava na temo Prihodnosti EU z osrednjo tematiko, okrevanje državljanskih prostorov in participacija po Covid-1. Gostje konference so bili vidni predstavniki slovenske in evropske javnosti, mladi pa so imeli priložnost podati mnenje, kako vidijo prihodnost EU po epidemiji covid-19. 

Švedska mladinska delegatka Elsie Gisslegard je v razpravi opozorila na pomembnost vključujočih prostorov za vse mlade in poudarila, da je Evropska mladinska konferenca ena boljših priložnosti, da odločevalci slišijo glas mladih. “Bistveno je, da mladi delijo svoje ideje in najpomembneje - da so slišani,“ je dodala članica Evropskega mladinskega foruma Christiana Xenofontos, podpredsednik Sveta Evrope Mihai Dragos pa je poudaril, da je prav participacija ključni faktor pri spodbujanju sprememb.

Med 27. in 30. septembrom se bo v Mariboru in na daljavo izvedlo več posvetovanj, delavnic in razprav, kjer bodo mladi skupaj z odločevalci oblikovali priporočila za svojo prihodnost, predvsem pa v kakšni družbi si želijo živeti. Poleg tega so v program konference vključene tudi aktivnosti za neformalno druženje in povezovanje. Organiziran bo koncert in interaktivno improvizacijsko gledališče. 

Zaključek konference bo 30.9., ob 11.30-13.00, in ga lahko spremljate v živo na spletni strani.

V petek, 1. oktobra, bo med 9. in 17. uro, poteklo tudi srečanje generalnih direktorjev držav članic Evropske unije, katerega osrednja tema bo v dopoldanskem delu kako vključiti in podpreti mlade v času okrevanja po epidemiji. V popoldanskem delu pa bo osrednja tema namenjena duševnemu zdravju mladih. Na srečanju generalnih direktorjev, kateremu predseduje mag. Dolores Kores, direktorica Urada RS za mladino, bodo predstavljeni tudi zaključki 8. cilka mladinskega dialoga.  

Na spletni strani Predsedovanja Slovenije Svetu EU na področju mladine pa lahko več informacij tekom konference spremljate tudi v medijskem kotičku. 

Na spletni strani najdete tudi program konference,  ki pa bo v celoti namenjena zgolj prijavljenim udeležencem. Določene dele programa pa bo javnost lahko spremljala preko spletne strani, na podstrani livestream.  

Vir: uredništvo mlad.si

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

73389

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino