Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 06 Feb. 2019

Prihaja najbolj kulturni petek v letu - Kam?

8. februar je slovenski kulturni praznik - v spomin na leta 1849 umrlega pesnika, doktorja Franceta Prešerna, ga imenujemo tudi Prešernov dan. Praznujemo ga od leta 1945. Na ta dan podelijo tudi Prešernove nagrade, ki predstavljajo najvišja priznanja za dosežke na področju umetniškega ustvarjanja.

Vsako leto se sprašujemo, kako je s kulturo v slovenskem prostoru, kakšen položaj v družbi ji namenimo, uporabniki in ostali deležniki. V zadnjem obdobju smo priča javnih polemik glede sistema razdeljevanja sredstev, namenjenih izvajanju kulturnih programov.

Klemen Hvala, umetniški vodja Orkestra Slovenske filharmonije je mnenja, da v evropskem sistemu blaginje, ki kulturo razume kot pomemben gradnik družbe in države in je zato financirana z javnimi sredstvi, »poteka med ponudniki kulturnih in umetniških dobrin bitka za dostojno financiranje njihovih programov, ki po večletnem usihanju, pretežno zaradi finančne krize, kljub njenemu koncu, še ni prineslo rasti.« Zato je mnenja, da je v prvi vrsti za stanje v slovenski kulturi odgovorna država, ki odmerja delež sredstev, namenjen kulturni dejavnosti. »Ministrstvo za kulturo, resor, ki je v prvi vrsti razdeljevalec javnih sredstev, namenjenih kulturi, mora ta sredstva razdeliti ponudnikom in izvajalcem javnih kulturnih programov in storitev. V ta namen oblikuje strokovne komisije, ki imajo nehvaležno nalogo preskromna sredstva razdeliti med izvajalce

Dejstvo je, da obstajajo bolj ali manj uspešni lobiji, ki na razdelitev finančnih sredstev lahko vplivajo, vendar pa bi bilo, v primeru, da bi država pokazala dostojnejši odnos do kulture in ji namenila več sredstev, tovrstnih primerov bistveno manj. »Izvajalci programov namenski denar porabimo izključno za izvajanje programov, ki so namenjeni vsem tistim, ki naše prireditve in koncerte obiskujejo. To pomeni, da javna sredstva pretvorimo v koncerte, gledališke predstave, operne in baletne predstave, filme, ponudbo galerij, muzejev, likovnih razstavišč in še bi lahko naštevali.« še dodaja Hvala.

Prešernov dan je priložnost, da izkoristimo dela prosti dan in obiščemo muzeje, gledališke predstave, operne in baletne predstave, galerijsko ponudbo. Mnoge ustanove namreč ponujajo brezplačne vstopnine na ta dan.

Po celotni Sloveniji potekajo brezplačni dogodki, naštevamo le nekaj njih: 

LJUBLJANA

PRIRODOSLOVNI MUZEJ (Prešernova cesta 20) ponuja prost vstop in brezplačno uporabo programov Skrinjice učenosti in Skrivnosti poln nahrbtnik. Odprti so od 10:00-18:00 ure.

NARODNA GALERIJA LJUBLJANA (Prešernova 24) ponuja pester program v obliki delavnic za otroke, strokovnih vodstev po stalnih in začasnih zbirkah. Od 10.00 – 18.00 ure.

LJUBLJANSKI GRAD: bo odprt od 10:00 do 18:00 in ponuja obiskovalcem prost vstop. Na ogled sta stalni razstavi Lutkovnega muzeja in Slovenske zgodovine, kratek film o zgodovini gradu, lahko se povzpnete na Razgledni stolp, s katerega se odpira čudovit razgled na mesto Ljubljana. Pripravili so tudi vodene oglede v slovenskem jeziku.

SLOGI – SLOVENSKI GLEDALIŠKI INŠTITUT (Mestni trg 17): vabi na ogled stalne razstave »Hoja za gledališčem« s podnaslovom »Od jezuitov do Cankarja«, ki predstavlja začetke in osrednje tokove gledališča v Sloveniji. Razstava bo odprta od 9. do 17. ure. Vstop prost.

ŽELEZNIŠKI MUZEJ SLOVENSKIH ŽELEZNIC  (Parmova 35) vabijo obiskovalce od 10:00 – 18:00 ure na brezplačen ogled muzeja. Ob 11. in 14. uri se lahko obiskovalci pridružijo na vodenem ogledu muzejskih zbirk. 

MESTNI MUZEJ LJUBLJANA (Gosposki 15) tudi ponuja brezplačen vstop, obiščete jih lahko od 10.00 do 21.00. Pripravili so pester program z javnimi vodstvi s kustosi, na ogled bodo tudi atraktivni prikazi različnih zgodovinskih veščin, v katerih se boste lahko preizkusili tudi sami.

PLEČNIKOVA HIŠA (Karunova 4 in 6): obvezne prijave sprejemajo izključno 6. in 7. 2. 2019 na prijava@mgml.si.

SLOVENSKI ETNOGRAFSKI MUZEJ - SEM (Metelkova 2) vabijo na dan odprtih vrat od 10.00 do 16.00. Organizirali so strokovna vodstva po razstavah, delavnice in pogovore.

SLOVENSKA FILHARMONIJA (Kongresni trg 10) ob kulturnem prazniku s tradicionalnim tolkalnim koncertom odpir vrata mlademu glasbenemu občinstvu. Razigranim tolkalcem Slovenskega tolkalne projekta se bodo letos pridružili godalci Orkestra Slovenske filharmonije. Koncerta lahko poslušate ob 10.00 in 13.00. Brezplačne vstopnice bodo na voljo od ponedeljka, 28. 1. 2019 dalje v preddverju Slovenske filharmonije vsak delovnik med 8. in 17. uro ter uro pred koncertom.

MESTNA KNJIŽNICA LJUBLJANA: na 8. februar bo odprta knjižnica Prežihovega Voranca na Viču, kjer bodo vse nove člane obdarili z brezplačno enoletno članarino, s sabo prinesite osebni dokument in kartico Urbana, ki jo boste sicer lahko kupili tudi v knjižnici. Odprta od 08:00  do 17:00 ure. 

KULTURNI CENTER TOBAČNA 001 (Tobačna ulica 1) vabi na odprtje razstave in literarni dogodek.

 Galerije z brezplačnim vstopom:

MARIBOR

MARIBORSKI GRAD (Grajska ulica 2) vas vabijo od 10:00 – 18:00 ure. V gradu si lahko ogledate arheološko in kulturnozgodovinsko premično dediščino z območja triindvajsetih občin. 

MUZEJ NARODNE OSVOBODITVE MARIBOR (Ulica heroja Tomšiča 5) bo imel prost vstop od 09:00 – 16:00 ure z vodstvi po razstavah, vabijo tudi na otroške delavnice.

FOTOGRAFSKI MUZEJ MARIBOR (Koroška 19) bo na kulturni dan omogočal prost vstop od 10:00 – 15:00 ure. 

KRANJ

V Kranju, ki ga imenujemo tudi "Prešernovo mesto", bo – kot se spodobi – najbolj pester program. Vsako leto organizirajo »Prešernov smenj«, vsi dogodki so zbrani tukaj.

CELJE

MUZEJ NOVEJŠE ZGODOVINE CELJE bo svoja vrata odprl od 9.00 do 17.00 ure, obljubljajo pa pester program.

NOVO MESTO

Dolenjski muzej in Jakčev dom (Sokolska ulica 1) bosta na kulturni praznik odprta od 09:00 do 19:00 ure in ponujata prost vstop s pestro vsebino. Pripravili so delavnice za otroke, družine in odrasle in množico vodenih razstav različnih tem skozi cel dan.

Vabimo vas, da se udeležite dogodkov na kulturni dan in izkoristite brezplačne vstope na resnično raznovrstne dogodke in prireditve, saj, kot pravi Klemen Hvala je »aktualna ustvarjalnost in poustvarjalnost najbolj resničen in iskren prikaz časa, v katerem živimo. Kdor išče resnico, jo bo našel v umetnosti: v glasbi, literaturi, gledališču, filmu.«  Torej: ne nasedajte zabavni industriji. Ta ponuja lahkotne žanre in površno izkušnjo ter načrtno kreira glasbeni »okus« v namen lastnega zaslužka. Ločite zabavo in umetnost, ki zabave sicer ne izključuje, kreira pa glasbeno radovednost. »Izobražujte se in ostanite vse življenje radovedni« nam svetuje nam svetuje umetniški vodja ene vodilnih kulturnih ustanov pri nas, Slovenske filharmonije, g. Klemen Hvala. Dodaja še, da bodo našo »željo po umetnosti in glasbeni radovednosti v Slovenski filharmoniji vedno z veseljem potešili.«

Vir: uredništvo mlad.si

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

57999

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino