Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 21 Sep. 2021

Projekt BREZ VEZ(E) DO SLUŽBE dosegel vidne rezultate na nacionalnem nivoju

Društvo mladinski ceh kot prijavitelj uspešen na Javnem razpisu »Krepitev kompetenc mladih skozi aktivno državljanstvo za večjo zaposljivost«, sofinanciran s strani Republike Slovenije in Evropske Unije, iz Evropskega socialnega sklada.

V letu 2020 je bilo Društvo mladinski ceh kot prijavitelj uspešen na Javnem razpisu »Krepitev kompetenc mladih skozi aktivno državljanstvo za večjo zaposljivost«, iz česar je nastal projekt s pomenljivim naslovom BREZ VEZ(E) DO SLUŽBE. V slednjem poleg že omenjenega društva sodelujejo še štirje konzorcijski partnerji: Zavod Mreža MaMa, Zavod Nefiks, Zveza društev mladinski center Idrija in Inštitut za razvoj družbene odgovornosti. Celoten projekt je do danes vključeval preko 10 različnih usposabljanj v 1.200 urah, zabeležil 79 udeležencev in 27 novih zaposlitev.

Da so zaposlitvene priložnosti ena izmed glavnih tematik tudi danes med mladimi so v Društvo mladinski ceh prepoznali dokaj hitro. Prav rešitve in načini, kako mladim pomagam do službe, so bili tisti, ki so jih vodi pri kreiranju raznolikih in strateško dovršenih vsebine za bodoč kader. Tako je nastalo šest usposabljanje pod imenom Zaposlitveni kamp in štiri 4 usposabljanja pa pod imenom Podjetniški začetek. Usposabljanja so bila izvedena v šestih statističnih regijah; osrednjeslovenska, gorenjska, podravska, savinjska, jugovzhodna Slovenija in goriška. Starostna skupina udeleženih posameznikov je bila med 15 in 29 let, torej govorimo o mlajši generaciji (t. i. mladi odrasli). Večina slednjih je namreč zaključila srednjo ali višjo šolo in se tako znašla na trgu delovne sile. Teh je bilo 79. S slednjimi so izvedli tudi kar osem akcijskih skupin, kjer je šlo za krajša, 2-3 urna usposabljanja, namenjena aktivnemu udejstvovanju udeležencev na tematike zaposlovanja in podjetništva: Soočanje z zavrnitvijo, MS Office Excel, LinkedIn, Vizualna komunikacija, Finančna pismenost, ... Izvedenih je bilo tudi več kot 200 mentorskih ur, za še lažjo in hitrejšo vodenje mladih pri doseganju postavljenih ciljev. Miha Mavsar predstavnik Društva mladinski ceh in vodja projekta, je ob tem povedal:

»Namen projekta je opolnomočenje mladih s kompetencami, ki jim omogočijo, da lažje pridobijo zaposlitev ali pa se podajo na svojo lastno podjetniško pot. Z okrog 80 posamezniki smo opravili 1.200 ur usposabljanj, 6 izvedb Zaposlitvenega kampa, usposabljanja za tradicionalno iskanje zaposlitve, v skupnem trajanju 720 ur, in 4 izvedbe Podjetniškega začetka, za mlade, ki se želijo opraviti na lastno podjetniško pot, v skupnem trajanju 480. V usposabljanja Zaposlitvenega kampa je bilo vključenih 43 udeležencev, v Podjetniški začetek pa se je vključilo 36 udeležencev. S projektom smo tako danes vidno zadovoljni, saj je že kaj kmalu dosegel svoj namen in omogočil več kot 30 % udeležencem novo zaposlitev.«

Dobre zgodbe, ki že štejejo rezultate

Da je projekt do danes zares uspešen in da so že zabeležili vidne rezultate dokazuje tudi dejstvo, da je vse do prvega junija bilo zaposlenih kar 27 priključenih posameznikov, od tega sta se dva odločila za samostojno podjetniško pot.

Zgodbe posameznikov, ki jim je Podjetniški začetek v okviru projekta BREZ VEZ(E) DO SLUŽBE ponudil opolnomočenje pri začetkih podjetniške poti:

  • Udeleženka Sara Leben -  Sara je kreativno žilico pričela odkrivati pred dvema letoma, ko se je udeležila tečaja šivanja, kjer si je za prvi izdelek zadala cilj, da izdela torbo iz umetnega usnja. Presenečena in navdušena, kaj lahko naredi sama, je nadaljevala z ustvarjalnim raziskovanjem. Zaradi ostankov materiala pa je prišla do ideje o nakitu – sprva zase in bližnje, nato pa še za bivše sodelavke. To ji je dalo motivacijo in zagon za razvijanje ideje. Njeni izdelki so ročno izdelani, unikatni s prepoznavnim – izstopajočim – stilom in nič kaj minimalistični. Za vse tiste, ki si želijo izstopati in izžarevati drugačnost ter dodati piko na »I« svojemu stilu. Z veseljem pa prisluhne tudi željam po izdelavi nakita v barvnih kombinacijah in oblikah po meri posameznice.

»Podjetniški začetek« ji je dal potreben zagon, da se projekta loti resneje in vpogled nad podjetniškim prepletanjem področij. Pridobljena znanja je s pridom izkoristila, saj je s »pitchom« prepričala komisijo programa »PONI« (Podjetno nad izzive), v okviru katerega se trenutno še dodatno izobražuje in nadgrajuje poslovno idejo. Njen cilj je prodaja nakita v izbranih trgovinah in prodajno-razstavnih galerijah.

  • Udeleženec Erik Babič in Zavod Empatiko -  Erik se je usposabljanju pridružil, da bi lahko bolj suvereno nastopil na trgu z idejo, ki je med študijem psihologije zorela v sodelovanju s kolegi.

Gre za Zavod za izboljšanje kvalitete življenja Empatiko, ki  preko vnašanja psiholoških znanj v vsakdanje življenje pomaga večati kvaliteto življenja naročnikom in udeležencem njihovih dogodkov. Največ časa namenijo obvladovanju stresa – temi, ki je pereč problem v današnji družbi, pa vendar obstajajo orodja, s katerimi si lahko pomagamo. Na to temo izvajajo delavnice, v pripravi je tudi tečaj obvladovanja stresa. Trenutno pa izvajajo delavnice mehkih veščin, ki udeležence opolnomočijo z znanji in veščinami sodelovanja v skupini, reševanja konfliktov, upravljanja s časom in sprejemanja ter podajanja kritike. Vsako delavnico prilagodijo naročniku, zato so tudi odprti za druge teme in z veseljem oblikujejo psihološke delavnice po vaših željah in potrebah.

  • Udeleženec Taj Clar in zgodba veganskega sladoleda Chicka -  Taj je že dolgo vedel, da si želi lastne podjetniške poti, v povezavi s kulinariko, razmišljal pa je tudi že o razvoju svojih lastnih produktov. Prav usposabljanja Podjetniški začetek mu je pomagalo pri načrtovanju, saj je v okviru usposabljanja začrtal prve korake podjetništva. Tako se je rodila Chicka, veganski sladoled.

Chika sladoled je rastlinski sladoled na osnovi čičerike, polnega okusa, s poudarkom na kvalitetnih surovinah. Je dobra alternativa klasičnemu sladoledu, v različnih okusih. »Želeli smo ponuditi sladoled, ki bo navdušil vsakogar in bo hkrati namenjen čim širšemu krogu ljudi. V njem lahko uživajo tako ljudje z alergijami na mleko ali jajca, kot tudi ljudje, ki ne želijo uživati živalskih proizvodov.« Chicka in Taj sta se v avgustu že predstavila na Vegafestu in prejela odličnem odzivu strank, so ključne predvsem ponudbe za širitev na nova prodajna mesta. Prav pri komunikaciji s strankami Taju ponovno pridejo prav znanja, pridobljena tekom usposabljanja, predvsem poznavanje marketinga, dela s družbenimi omrežji in javnega nastopanja. Taju na njegovi poti nudi oporo tudi Etri skupnost in Dobro z dobrim. Chicka je bila namreč razvita v okviru projekta Fižolčkova pot, ki stremi k doseganju trajnostnih ciljev z vključevanjem stročnic v prehrano. Dolgoročna želja pa je širjenje blagovne znamke in razvoj linije kvalitetnih rastlinskih izdelkov na osnovi stročnic in razvoj dobrostoječega posla, ki bo Taja tako osrečeval, kot finančno podpiral.

  • Udeleženka usposabljanja Zaposlitveni kamp, Andreja Pukl, nastopajoča na zaključni konferenci projekta BREZ VEZ(E) DO SLUŽBE.

Andreja je bila za nastop na zaključni konferenci projekta izbrana, saj je vse sodelavce projekta navdušila s svojo zagretostjo in elanom za sodelovanje v vseh aktivnostih. Hkrati pa je s takim, aktivnim sodelovanjem, tudi dokazala, da se samo z aktivnostjo pride do rezultatov. Danes je namreč zadovoljno zaposlena v redni službi. O svoji izkušnji pa pove:

"Sledim sloganu, da se dobro vrača z dobrim, ... Včasih morda ne takoj, vendar se. Sem zelo vztrajna, nekateri bi rekli, da sem trmasta, vendar sem mnenja, da vztrajno delo premaga vse. Ampak tudi meni včasih pade vse dol. Takrat stopim korak nazaj, včasih tudi deset vendar vedno grem samo po zalet. Vsako slabo stvar vzamem kot za lekcijo iz katere se marsikaj naučim. Zelo rada komuniciram z drugimi ljudmi in zelo rada se tudi smejim. Sem mnenja, ko se ljudje smejimo oddajamo toplino in srečo, ki si jo želi vsak človek. Z svojim nastopom na zaključni konferenci, bi vam rada predala svojo zgodbo z nasmeškom na obrazu, kako brez vez(e) priti do službe in vas opomnila, da v življenju lahko dosežemo prav vse, če smo iznajdljivi, vztrajni in usmerjeni k izbranemu cilju z vsem svojim srcem in dušo. Do službe sem prišla na drugačen način, s pomočjo strokovnih in tudi pozitivnih oseb, ki so bile vključene v ta projekt – bodisi kot predavatelji bodisi kot udeleženke."

Vir: Društvo mladinski ceh

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

66096

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino