Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 03 Dec. 2021

“Prostor in participacija za vse” – kaj je to?

Slovenija od 1.7. do 31.12.2021 predseduje Svetu EU kot zadnja v 18-mesečnem triu, ki se je začel s predsedovanjem Nemčije in nadaljeval s predsedovanjem Portugalske.

Glavna tema predsedovanja Slovenije na področju mladine so državljanski prostori za mlade, ki podpirajo smiselno participacijo mladih. V okviru predsedovanja je od 27. do 30. septembra 2021 v Mariboru potekal najpomembnejši polletni dogodek tria predsedujočih držav Svetu EU, ki koordinirajo 18-mesečni cikel mladinskega dialoga v okviru predsedovanja na evropski ravni.

Konferenca je predstavlja zaključni dogodek 8. cikla mladinskega dialoga na temo “Prostor in participacija za vse”, ki naslavlja 9. evropski mladinski cilj.

Na Uradu RS za mladino in Mladinskem Svetu Slovenije so kot glavni organizatorji Evropske mladinske konference pripravili dva posnetka, s katerima osvetljujejo pomen mladinske participacije, vključujočih in odprtih prostorov za mlade, predstavijo ozadje predsedovanja, hkrati pa osvetlijo dogajanje na Evropski mladinski konferenci.

Kaj sploh je Evropska mladinska konferenca in kaj se tam počne? Brez skrbi, organizatorji so pripravili video, namenjen odgovoru prav na to vprašanje. Več o konferenci izveš v videu EU Youth Conference, Slovenia 2021.

Se po ogledu prvega posnetka sprašuješ, kaj pomeni 9. evropski mladinski cilj: Prostor in participacija za vse? Zakaj se o tem v okviru predsedovanja tako pogosto govori? Organizatorji so pripravili odgovore tudi na ta vprašanja! Najdeš jih v posnetku 9. evropski mladinski cilj: Prostor in participacija za vse.

Tudi organizacije slovenskega mladinskega sektorja pomembno prispevajo k polletnemu predsedovanju Slovenije Svetu EU. V ta namen je šest organizacij pred začetkom Evropske mladinske konference pripravilo videoposnetke, v katerih predstavijo svoje projekte in delovanje v času predsedovanja.

Kaj v času predsedovanja počnejo pri Sindikatu Mladi Plus? Njihov video o katalizatorjih si oglej tukaj

So mladi apolitični? O participaciji mladih je v videu razpravljal Filip Muki Dobranić. Video je na voljo tukaj.

Svoje delovanje in vključevanje mladih v virtualne prostore so predstavili tudi pri Legebitri. Kako so mlade vključili in združili na Discordu, si oglej tukaj

“Vsi smo EU” pravijo pri Mreži MaMa, kjer so pripravili posnetek o pomembnosti mladinskega dialoga in vključevanja vseh mladih. Oglej si ga tukaj

Kaj pa počnejo v Mladinskem centru Idrija? Njihov video si oglej tukaj

O mladinskem delu, neformalnem izobraževanju in mednarodnem sodelovanju so spregovorili pri Zvezi slovenske podeželske mladine. Video si oglej tukaj.

Te zanima še več o ozadju predsedovanja Slovenije Svetu EU? Na mlad.si poišči še več vsebin o predsedovanju in Evropski mladinski konferenci!

Vir: urednštvo

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

31317

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino