Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 26 Aug. 2020

Prostovoljstvo v Braziliji

O brazilki Aline, ki v okviru Erasmus+ študira v Mariboru drugo stopjo pedagogike in kot prostovoljka sodeluje s Centrom eksperimentov Maribor smo na portal mlad.si že pisali. Tokrat je za nas delila svoje izkušnje in primerjavo prostovoljstva v Braziliji.

V Braziliji je prostovoljstvo zelo razširjeno, saj se veliko mladih odloči za tovrstne izkušnje. Poleg domačih prostovoljcev, prihaja tudi veliko tujih, mednarodnih prostovoljcev, pogosto v okrivu AIESEC, večinoma pa prihajajo iz premožnejših držav. Veliko organizacij obstaja, ki se ukvarjajo samo s prostovoljci, jih usmerjajo naprej glede na njihove želje, znanje in zanimanje. “Podobno kot v Sloveniji, pa je možno tudi v Braziliji skleniti prostovoljstvo, če osebno stopiš v stik z željeno organizacijo ali podjetjem ter se dogovoriš za sodelovanje. Včasih se sklene pisna pogodba, včasih pa ostane zgolj pri ustnem dogovoru.” je povedala Aline.

“Sama sem postala prostovoljka tako, da sem v bralnem klubu med pogovorom drugih slišala, kako v knjižnici potrebujejo nekoga, ki govori angleško in zna brajico (pisavo za slepe) ter bi bil pripravljen pomagati mladim slabovidnim in slepim pri branju in pripravah na izpite. Takoj sem začutila, da želim pomagati in sem se prijavila.” je o svojih začetkih prostovoljstva povedala Aline.

Med organizacijami v Braziliji pa se razlikuje odnos do prostovoljcev. Ponekod dobijo plačano malico in prevoz, radodarni ponudijo celo materialno nagrado. So pa tudi podjetja, ki ne prispevajo ničesar. Zakonsko namreč nimajo nobene obveze do prostovoljcev.

Kljub vsemu se stvari v Braziliji obračajo na bolje. V zadnjih letih se precej spreminja pogled na prostovoljstvo, vedno bolj pa postaja tudi zaželjena in cenjena referenca pri delodajalcih ko zaposlujejo.

Vir in foto: Center eksperimentov Maribor

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

66452

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino