Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 06 Mar. 2020

Proti funkcionalni nepismenosti z uporabo neformalnega učenja

Od 22. do 26. februarja je v Novem mestu v Društvu za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto potekal prvi trening v okviru Erasmus+ KA2 projekta Kaffi (To Know and Face Functional Illiteracy), ki se ga je udeležilo 25 predstavnikov iz šestih evropskih držav - Španije, Italije, Bolgarije, Grčije, Turčije in Slovenije.

V okviru treninga, na katerem je bil poudarek razbijanje funkcionalne nepismenosti s pomočjo novih tehnologij na način neformalnega učenja, so se udeleženci seznanili, kako se v drugih državah bojujejo proti funkcionalni nepismenosti. V okviru predstavljanja dobrih praks in same tematike, kaj to funkcionalna nepismenost sploh je, je udeležencem spregovorila tudi doc. dr. Petra Javrh iz Andragoškega centra Slovenije. V ponedeljek so se učitelji, ki se ukvarjajo z neformalnim učenjem odraslih, odpravili na delovno-zabavni obisk v Ljubljano, kjer so se najprej ustavili na RTV Slovenija. Tam so jim predstavili, kako na neformalen način izobražujejo svoje gledalce, tako otroke, mladino in odrasle, nato pa so obiskali še Andragoški center. Popoldne so na nek način tudi sami postali učenci, saj so se sprehodili po mestnem jedru in se poučili o zgodovini, kulturi in navadah Slovencev.

V torek so obiskali Razvojno izobraževalni center Novo mesto, kjer so najprej spoznali ustanovo in njeno delovanje, nato pa so sodelovali pri delavnicah na temo neformalnega učenja s pomočjo uporabe novih tehnologij. Dan so zaključili z izobraževanjem na temo varnosti in zaščite na spletu. Zadnji dan so po evalvaciji prejeli certifikate o prisotnosti in se polni novega znanja ter prijetnih vtisov o Novem mestu, Ljubljani in Sloveniji vrnili domov.

V projektu, ki temelji na promoviranju neformalnega učenja in raziskovanju novega načina za boj proti funkcionalni nepismenosti na način neformalnega učenja, sicer poleg prej naštetih držav sodeluje še Poljska, čigar predstavniki so bili zaradi upravičenih razlogov tokrat odsotni.

Vir in foto: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

24639

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino