Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 16 Feb. 2021

Pust širokih ust letos poteka na daljavo

V Sloveniji velja tradicija, da vsako leto zimo preganjajo pustne maske. Po celi Sloveniji se zvrstijo pustna rajanja in pustne povorke, ki pa letos zaradi epidemije seveda niso takšna kot smo jih vajeni. Kljub temu, da je omejeno gibanje in druženje, pa v Sloveniji te dni pustne šeme vseeno preganjajo zimo, pa tudi če na daljavo.

Pustni čas je premakljiv in je odvisen od velike noči (pustna nedelja je 7 tednov pred veliko nočjo). Prava pustna dneva sta dva, pustna nedelja in pustni torek. Samo praznovanje pusta sega v predkrščansko dobo, njeno izročilo so prevzeli tudi Rimljani in si v predpomladnem času ustvarili več praznikov ob katerih so se tudi šemili.

Praznovanje in šemljenje se je klub upiranju uveljavljajoče se Cerkve nadaljevalo tudi po pokristjanjenju; od 10. stoletja pa je odpor ponehal. V srednji Evropi so se po letu 1300 zabave prenesle na čas pred štiridesetdnevnim postom.

Vsako leto v pustnem času praznujemo pustno soboto in nedeljo, vrhunec pa pustovanje doseže na pustni torek, ki mu sledi še pepelnična pustna sreda na katero tradicionalno po Sloveniji pokopajo pusta.

K pustnemu času spadajo tudi krofi, ki so zaščitni znak pusta. V Sloveniji se v tem času pripravi in speče ogromno pustnih krofov, ki jih po navadi krasita lep obroč in marelična marmelada.

Pustovanja pa so bila v preteklih letih tudi del programa mladinskih centrov in organizacij po Sloveniji. Nekateri med njimi so se letos odločili, da pripravijo pustovanje na daljavo: 

V Mladinskem centru Ajdovščina so pripravili pustovanje, kjer bodo izbrali najboljšo posamično masko, najboljšo družinsko masko in jih lepo nagradili.

Na spletni strani Celjskega mladinskega centra so vam pripravili video recept z navodili, kako si lahko pripravite najboljši pustni krof.

Salezijanski mladinski center Rakovnik je pripravil slike pravljičnih in svetopisemskih junakov, ki so v naravni velikosti razporejene po celem Rakovniku. Vabijo vas, da jih obiščete oblečeni v pustne maske in poiščete svoje priljubljene junake, ter se ob njih slikate. Poleg slikanja je naloga vsake maškare, da najde in odkrije prav vse super junake. Pri tem vam bodo lahko pomagali animatorji. Vse maske lahko ob koncu obiska prejmete tudi pustni krof.

Naj bo norčav pust krivih ust!

Vir: Uredništvo mlad.si

 

 

 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

70030

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino