Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 25 Feb. 2020

Računalniški tekmovanji otrok s posebnimi potrebami

V organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) sta se na OŠ Jela Janežiča v Škofji Loki uspešno zaključili računalniški tekmovanji za šole s prilagojenim programom. Obe tekmovanji sodita v okvir Festivala inovativnih tehnologij, z enim od tekmovanj pa ZOTKS že od leta 2000 v program računalniškega izobraževanja vključuje tudi otroke s posebnimi potrebami. Na ta način otroci pridobivajo številne nove spretnosti in znanja, predvsem pa oblikujejo svojo samopodobo. 

20 let tekmovanja Z računalniki skozi okna

Letos je tekmovanje Z računalniki skozi okna, namenjeno programu nižjega izobrazbenega standarda, praznovalo svojo 20. obletnico. Z lansko uvedbo novih vsebin, se je spremenil način tekmovanja, saj udeleženci sedaj tekmujejo v paru. Tekmovanje se je pričelo, ko so tekmovalci v roke vzeli svoj pametni telefon ali tablico. Vsa vprašanja in podatki so se namreč skrivali na različnih lokacijah oziroma postajah pod QR-kodo. V drugem delu so otroci zbrane podatke s posameznih postaj uporabili za izdelavo dokumentov, kar pa je potekalo za računalniki. Na tekmovanju je sodelovalo 22 tekmovalcev iz 11 šol. Največ spretnosti je pokazal par s šole gostiteljice, ki sta ga sestavljaja Aleksej Rihtaršič in Andrej Vrhnjak.

Z miško v svet

Na drugem tekmovanju, 13. državnem računalniškem tekmovanju z naslovom Z miško v svet, pa so se v dveh kategorijah pomerili učenci posebnega programa. Sodelovalo je 18 otrok iz 13 šol. Najbolje sta se odrezala Tina Okoren iz OŠ Jela Janežiča v kategoriji urejanja fotografij in uporabi urejevalnika Word ter Jakob Šircelj iz Centra Janeza Levca Ljubljana v kategoriji PowerPoint.

Brez sodelovanja in prostovoljstva ne gre

Vsa ta leta izvedba obeh tekmovanj ne bi uspevala brez sodelovanja škofjeloške osnovne šole Jela Janežiča ter podpore občin Škofja Loka, Žiri, Železniki in Gorenja vas-Poljane. Tako so na slavnostni prireditvi, poleg podelitve priznanj najboljšim tekmovalcem, ravnateljici OŠ Jela Janežiča mag. Marjeti Šmid in idejni vodji tekmovanja mag. Andreji Gorše, podelili zlati priznanji ZOTKS. Vsem sodelujočim občinam pa so podelili srebrna priznanja ZOTKS, saj s svojim sodelovanjem pri obeh tekmovanjih nadpovprečno prispevajo k razvoju tehnične kulture v Sloveniji. Podelili so tudi posebna priznanja osnovnim šolam, katerih učenci na tekmovanju sodelujejo že 15 let ali več ter tistim mentorjem, ki so ali še vedno prostovoljno pripravljajo učence na tekmovanje. 

Video s slavnostne prireditve si lahko ogledate tukaj.

Vir in foto: Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

83931

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino