Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (1)
Datum objave: 02 Feb. 2021

Raziskava o duševnem zdravju mladih v času koronavirusa COVID-19

19. januarja 2021 so bili objavljeni zaključki raziskave o duševnem zdravju mladih, ki jo je izvedla Prince's Trust, britanska dobrodelna ustanova, vodilna na področju mladih (2020 Youth Index).

Raziskava, v kateri je tokrat sodelovalo 2.180 mladih, starih med 16 in 25 let, se izvaja že od leta 2009. Raziskava je pokazala, da epidemija COVID-19 izrazito negativno vpliva na duševno zdravje mladih. Mladi se soočajo s prekinitvami v izobraževalnem procesu, omejenimi zaposlitvenimi možnostmi ter socialno izolacijo. Posledično jih vse več črnogledo vidi svojo prihodnost. Več kot vsak četrti mladostnik meni, da se ne more uspešno spoprijemati z življenjem. Med mladimi, ki niso v izobraževanju, zaposlitvi ali poklicnem izobraževanju (NEET), je takih 40%.

Polovica sodelujočih v raziskavi meni, da trenutna gospodarska in politična situacija negativno vplivata na njihovo duševno zdravje. 56% mladih poroča, da vedno ali pogosto čutijo tesnobo. Med mladimi, ki niso vključeni v izobraževanje ali delovni proces ta delež naraste na 64%.

Več kot 25% mladih čuti, da se ne morejo spopadati z življenjem, med mladimi iz skupine 'NEET' je ta delež 40%. 68% mladih meni, da zamujajo svojo mladost, 66% jih meni, da jih politično dogajanje povzroča tesnobo glede njihove prihodnosti, 62% jih meni, da so zgubili leto življenja, 58% jih pravi, da jim nenehne novice glede epidemije povzročajo tesnobo. 54% jih poroča, da so gospodarske in politične razmere v 2020 negativno vplivale na njihovo mentalno zdravje, 38% (in 46% mladih iz skupine 'NEET') se boji prihajajočega leta.

Ugotovitve raziskave pritrjujejo tudi drugim raziskavam, ki so bile na področju opravljene v času epidemije COVID-19. NHS (britanska nacionalne zdravstvena organizacija) je oktobra 2020 poročal o 50% porastu psiholoških težav med mladimi glede na leto 2017. Place2Be (organizacija, ki nudi psihološko svetovanje v britanskih šolah) poroča o 109% porastu primerov samopoškodovanja v jesenskem semestru 2020.

Vir: Ministrstvo za zunanje zadeve

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

74907

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino