Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 15 Nov. 2019

Razprava o predlogu novega Stanovanjskega zakona

Mreža Stanovanja za vse in Mladinski svet Slovenije vabita na razpravo o predlogu novega Stanovanjskega zakona, ki bo 19. novembra, ob 14.30 v prostoru Edvard, na Igriški ulici 5 v Ljubljani.

"Po množični privatizaciji družbenih stanovanj se je stanovanjska politika ohranila le še na ozkem področju stanovanjske preskrbe za najranljivejše dele prebivalstva. Za vse ostale pa naj bi poskrbel trg. Ta odločitev nas je pripeljala do stanovanjske krize, ki jo občutimo danes: nakup stanovanja je večini nedostopen, najemni trg je premajhen, drag in nestabilen, cene pa rastejo skoraj štirikrat hitreje od evropskega povprečja. Po dobrih 25 letih mirovanja se vendarle nekaj premika –  v javno obravnavo je 14. oktobra prišel predlog novega Stanovanjskega zakona (SZ-2)", sta v vabilu na dogodek zapisala organizatorja.

Na razpravi bodo obravnavana vprašanja kot so: Ali bo zakon omogočal boljše delovanje stanovanjskih skladov?, Kaj prinaša uvedba stroškovne najemnine?, Kako bo zakon izboljšal pogoje za razvoj stanovanjskih zadrug?, Ali z zakonom prihaja tudi sistemski vir financiranja? In predvsem, ali bo nov stanovanjski zakon uspešno naslovil obstoječo stanovanjsko krizo?

Pogovor bo moderiral Aidan Cerar iz IPoP – Inštituta za politike prostora, sodelovali bodo:

  • Aleš Prijon, Ministrstvo za okolje in prostor,
  • Andreja Cirman, Ekonomska fakulteta,
  • Matej Križanec, Kje bomo pa jutri spali?,
  • Anja Planišček, Fakulteta za arhitekturo, Univerza v Ljubljani,
  • Anja Fortuna, Mladinski svet Slovenije.

Namen dogodka je spodbuditi javno razpravo ter slišati čim širši nabor stališč. Te bodo nato preoblikovali v smernice in predloge ter jih v okviru javne razprave posredovali na Ministrstvo za okolje in prostor.

Vir: Mladinski svet Slovenije
Foto: pixabay

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

82689

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino