Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (1)
Datum objave: 19 Feb. 2019

Razstava učencev in dijakov na temo "stop obrekovanju"

V Hiši Evropske Unije v Ljubljani je bila v ponedeljek, 18.2., svečana otvoritev razstave likovnih in pisnih izdelkov otrok in mladih, ki so sodelovali v projektu Mednarodni dan strpnosti – dan za strpnost in prijateljstvo, ki ga izvajajo v Izobraževalnem centru Eksena

Projekt je s častnim pokroviteljstvom podprla varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, hkrati ga je podprlo Ministrstvo za pravosodje, uradno pismo podpore pa mu je podala tudi tedanja ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič

Mednarodni dan strpnosti – dan za strpnost in prijateljstvo je nepridobitni človekoljubni projekt za vrtce, osnovne in srednje šole, njegov namen pa je izpostavljanje mednarodnega dneva strpnosti (16. november) ter ozaveščanje otrok in mladih o različnih oblikah nestrpnosti ter spodbujanje strpnosti, medsebojnega spoštovanja, prijateljstva in sodelovanja.

Tema letošnjega projekta je bila »stop obrekovanju« saj je obrekovanje spregledana in hkrati ena najpogostejših oblik nestrpnosti, ki lahko ima zelo resne in težke posledice. V namen ozaveščanja ljudi o škodljivosti obrekovanja v Ekseni izvajajo tudi projekt Stop obrekovanju.

V Izobraževalnem centru Eksena, so mnenja, da je v sodobnem času elektronskih komunikacij in interneta obrekovanje čedalje bolj razširjeno ter postaja čedalje večja težava in grožnja medsebojnim odnosom ter človekovim pravicam, otroci in mladi pa so pri tem še posebej občutljiva skupina. "Zato je zelo pomembno, da otroke in mlade ozaveščamo o problematiki in škodljivosti obrekovanja ter jih spodbujamo k razvijanju spoštljivih medsebojnih odnosov, hkrati pa jih spodbujamo h kritičnemu razmišljanju, logičnemu sklepanju in neodvisnemu mišljenju."

V projektu je v tem šolskem letu sodelovalo kar 183 vrtcev, osnovnih in srednjih šol iz celotne Slovenije, letos je projekt potekal tudi kot natečaj v katerem so bili izbrani najbolj ekspresivni likovni in pisni izdelki. V vrtcih so skozi projekt otroci ustvarjali ilustracije na temo strpnosti in prijateljstva, prav tako na osnovnih šolah (od 1. do 4. razreda), v osnovnih šolah (od 5. do 9. razreda) ter v srednjih šolah, pa so otroci ustvarjali pisne izdelke na temo obrekovanja. 

Skozi delavnico, ki so jo v vrtcih in šolah izvedli ob sodelovanju v projektu, otroci in mladostniki niso samo ustvarjali na temo strpnosti in obrekovanja, ampak so o tej temi tudi razmišljali in se o tem pogovarjali.

Na otvoritvi razstave so bile avtorjem nagrajenih izdelkov podeljene svečane plakete, ki jim jih je izročila varuhinja človekovih pravic. Otvoritve so se poleg članov natečajne komisije (varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, prof. dr. Milena Ivanuš Grmek, prof. dr. Jurka Lepičnik Vodopivec, mag. Nina Koželj, Ajda Bezenšek Špetič ter dr. Nejc Jelen) udeležili tudi dr. Božidar Opara, predsednik Strokovnega sveta RS za splošno izobraževanje, g. Zoran Stančič, vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, mnogi predstavniki državnih institucij ter številni otroci, mladi ter njihovi mentorji in ravnatelji. 

Razstava bo v Hiši Evropske Unije na ogled do 7. marca.

Vir: uredništvo mlad.si
Foto: arhiv Eksena

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

57949

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino