Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 12 Feb. 2019

Rosa sprašuje o dostojnem delu mladih

Rosina šola delavskih pravic za mlade je program Pekarne Magdalenske mreže, s katerim mlade ozaveščajo o zgodovini delavskih pravic in njihovem pomenu danes. Štiri leta zapored so v prostorih mladinskih organizacij, srednjih šol in fakultet izvajali delavnice in predavanja, ki mladim omogočajo bolj informiran vstop na trg dela.

V prvem letniku (2015) so se osredotočali na prekarnost, v drugem (2016) na organiziranje in sindikalizem, v tretjem (2017) pa kapitalistični produkcijski sistem in okoliščine, ki jih le-ta vzpostavlja za delavce ter kako znotraj njega vzpostaviti alternativne in bolj solidarnostne prakse. V letu 2018 je bil tako izveden že 4. letnik, v katerem so se posvetili predvsem zgodovini delavskega boja in dostojnemu delu ter razumevanju pojma delavstva skozi oči medijev in družbe.   

Kot zaključek četrtega letnika je Rosa Luxemburg osebno, v Mariboru med mladimi ugotavljala, kaj zanje pomeni dostojno delo. Kaj vse je ugotovila, si oglejte na posnetku.

Obiskala pa je tudi Karla Marxa, ki se je tiste dni mudil v mestu saj Kristusi ni uspelo, prišel je Marx. Gre pravzaprav za gledališko predstavo, ki so jo po motivih zgodovinarja in aktivista Howarda Zinna priredili in uprizorili mladi sodelavci Pekarne Magdalenske mreže

Igra govori o življenju in delu Karla Marxa. V njej Marx ni prikazan zgolj kot filozof, temveč tudi kot družinski človek, ki se v izgnanstvu bori za preživetje svoje družine. Gledalci, med katerimi so prevladovali mladi, so spoznali Marxa, ki se vrne med nas in s pomočjo lucidnega humorja brani ideje komunizma v današnjem času podivjanega kapitalizma. Igralec, v vlogi Marxa, skozi hudomušno komuniciranje z občinstvom, predstavi vlogo svoje žene Jenny pri pisanju njegove politično-ekonomske teorije in mladostniški aktivizem hčerke Eleanor, ki postane priznana socialistka.

Predstava se zaključi s pomenljivim Marxovim stavkom: »Ali mi zamerite, da sem se vrnil in vas razdražil? Poglejte na to takole: gre za drugi prihod. Kristus ni utegnil, pa je prišel Marx.«

Vir in foto: Pekarna Magdalenske mreže

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

47116

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino