Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 12 May 2020

Rosina šola delavskih pravic za mlade

Pred prvomajskimi prazniki so v Pekarni Magdalenske mreže organizirale že 6. letnik Rosine šole delavskih pravic za mlade, s katero že šesto leto zapored, z mladimi in za mlade, pripravljajo dogodke in delavnice na temo delavskih pravic ter družbenih dejavnikov, ki vplivajo in oblikujejo področje zaposlovanja in dela.

Čas pred mednarodnim praznikom dela, simbolom močnega delavskega gibanja, so ocenile glede na aktualno družbeno-politično dogajanje kot zelo primeren za izvedbo aktivnosti Rosine šole delavskih pravic za mlade. V času samoizolacije, fizične distance in prepovedi zbiranja in združevanja opozarjajo na to, da bo, ne glede na vzroke odvzetih svoboščin, te nazaj priboriti mnogo težje. Zadnjih deset let se močno povečuje delež prekarnih delavk_cev in tistih, ki živijo pod pragom revščine. Vse krize kapitalizma najbolj občutijo in drago plačajo najranljivejše_i. V zadnjem mesecu je bilo veliko delavk_cev odpuščenih, precej jih je na čakanju, mnogim pa je popolnoma izpadel kakršni koli dohodek, država pa kot rešitev predvideva še dodatno, sistemsko fleksibilizacijo t.i. trga dela.

Dogodki so potekali na spletu in si jih lahko kadarkoli ogledate s pomočjo spodnjih povezav, več o izvedenih aktivnostih pa lahko preberete tukaj.

Pogovoru z Nino Dragičevič, književnico, skladateljico in sociologinjo lahko prisluhnete na tej povezavi. S sodelavko Pekarne Magdalenske mreže sta govorili sta o angažirani umetnosti, nastavljanju ogledala družbi, političnih dimenzijah ustvarjanja in identifikacijah s prekarnimi delavkami_ci. Opozorili sta na pomembnost sistemske analize družbe in sprememb v njenih temeljih, ne pa modeliranja posameznic_kov. Naslovili sta problem strukturnih neenakostih, ki se pod krinko slogana #ostanimodoma le še povečujejo in poskušali potegniti vzporednice z neoliberalnim pojmom izgorelosti

Predavanje Gregorja Inkreta, sodelavca Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, urednika tematskih številk Delavske enotnosti in aktivista Sindikata Mladi plus lahko poslušate tukaj. Pod drobnogledom so trdovratni miti, polresnice in netočnosti, predavatelj pa prikazuje jasno ideološko ozadje, ki služi točno določenim interesom. Lotil se je tem kot so identifikacije z delavko_cem, države, gospodarstva in okolja, zaščite delavk_cev, fleksibilnega trga dela, neustrašnosti, inovativnosti in podjetništva, sindikatov in sindikalnega organiziranja in še marsičesa.

Mednarodni praznik dela, simbol nekdaj močnega delavskega gibanja, ki se je borilo za boljše življenje in s tem za delavske, socialne in politične pravice so obeležile_i s posnetkom.  V kontekstu aktualne politične situacije in civilnodružbenega dogajanja lahko prisluhnete delu zapisa Rose Luxemburg (str. 6), po kateri se imenuje tudi šola delavskih pravic za mlade Pekarne Magdalenske mreže.

Vir in foto: Pekarna Magdalenske mreže

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

39544

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino