Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 01 Feb. 2021

S kakšnimi ukrepi za preprečevanje epidemije začenjamo mesec februar

V Sloveniji je Vlada RS 19. oktobra 2020 ponovno razglasila epidemijo in od takrat v Sloveniji poleg osnovnih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa COVID-19, veljajo posebni ukrepi. Tako tudi v drugem mesecu v letu 2021 v Sloveniji, veljajo posebni ukrepi, ki pa se razlikujejo glede na epidemiološko sliko v posamezni statistični regiji.

V rdečih regijah - to so gorenjska, koroška, osrednjeslovenska, podravska, pomurska, primorsko-notranjska in savinjska - ta teden pouk za učence, ki obiskujejo prve tri razrede osnovne šole, poteka v šoli. Zanje skrbi 11.590 učiteljev in drugih zaposlenih. V črnih regijah - to so goriška, jugovzhodna Slovenija, obalno-kraška, posavska in zasavska regija  pa bo po novem zagotovljeno nujno varstvo za otroke prvih treh razredov osnovnih šol, katerih oba starša ali starš samohranilec sta zaposlena v sektorjih kritične infrastrukture.

V rdečih statističnih regijah so odprti tudi predšolski vzgojno izobraževalni zavodi.

Odprti so tudi galerije, muzeji in knjižnice, ki pa večinoma delujejo z brezstično izposojo. Prav tako so odprte specializirane prodajalne z otroškim programom, vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice in delavnice za popravilo koles, ki pa so v črnih regijah zaprle svoja vrata.

Tudi smučišča obratujejo le v rdečih regijah. Je pa vlada določila, da bo po novem v trgovinah, ki prodajajo pretežno živila, blago za osebno nego in čiščenje, dovoljena tudi prodaja nogavic in perila.

Kljub počasnemu umirjanju epidemije, strokovnjaki opozarjajo, da je prezgodaj za omilitev ukrepov, saj smo tudi v Sloveniji odkrili angleški sev koronavirusa COVID-19, ki se širi veliko hitreje. Krivulja se lahko hitro obrne, če pa ohranimo njen padec, nam niti angleška različica ne bo mogla povzročiti prehudih težav.

Vir: Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

83724

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino