Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 25 Apr. 2019

S Parlametrom lahko podamo svoj komentar na zakon

Kot že samo ime pove, Parlameter meri delo slovenskega parlamenta oziroma njenega sestavnega dela - poslancev. Je spletno orodje za analizo in vizualizacijo parlamentarnih glasovanj, transkriptov in zakonskih predlogov v Državnem zboru Republike Slovenije. Analizirane podatke predstavlja v obliki samostojnih informacijskih kartic, ki jih je mogoče vdelati na druga spletna mesta ali deliti na družbenih omrežjih. Za razliko od vseh podobnih iniciativ v drugih državah, se Parlameter ne konča na lastnem spletnem mestu: Parlameter kartico lahko vdela kateri koli medij.

Gre za projekt, ki ni vsebinsko angažiran ali politično opredeljen, pač pa orodje, katerega izsledki šele omogočajo nadaljnjo poglobljeno interpretacijo. Cilj projekta Parlameter je povečanje transparentnosti Državnega zbora ter izboljšati javni interes za demokratični proces, kot tak pa predstavlja tudi del širšega boja za odprte podatke. Parlameter je razvil inštitut Danes je nov dan, ki je hkrati tudi lastnik in izvajalec spletne strani Parlameter. 

In kaj nam lahko povejo meritve Parlametra? Poleg informacij o poslanskih skupinah, poslankah in poslancih (vsak_a ima svoj profil z osnovnimi informacijami, spremljamo lahko katera zakonodaja se obravnava - podatki o zakonu ter ali je v obravnavi in ali je bil sprejet ali zavrnjen - ter katere seje potekajo), izvemo lahko tudi:

  • kateri in koliko poslancev je glasovalo za določen zakon
  • koliko pobud in vprašanj so podale posamezne stranke
  • kako enotno glasujejo poslanci glede na svojo poslansko skupino
  • raznolikost besedišča, ki ga pri svojih govorih uporabijo poslanci
  • prisotnost posameznih poslancev na sejah
  • omogoča, da si nastavimo obvestilo, ki nam sporoči, ko kadarkoli kdo v zboru izreče izbrano besedo
  • pove nam, kdaj je npr. poslanec SDS glasoval enako kot poslanec Levice
  • raziščemo lahko, kdo največ govori o določenih tematikah ali kdo največkrat izgovori določene skupine besed

Prva verzija slovenskega orodja je bila objavljena decembra 2016, v aprilu pa so jo nadgradili z novo funkcijo, ki so jo poimenovali Commentality. Gre za vgradno (ne)komentatorsko rešitev, ki omogoča strukturirano izmenjavo mnenj, tako da namesto komentarjev uvaja reakcije. Stranski produkt pogovorov, ki temeljijo na reakcijah in ne na besedilu, so strukturirani in anonimizirani podatki, iz katerih je mogoče lažje in natančneje razbrat javni sentiment glede neke problematike. Gre za prvo merjenje javnega mnenja na nivoju posameznih zakonodajnih predlogov pri nas.

Commentarly se osredotoča na argumente uporabnikov, ne na čustva ali posameznika. Osnovna uporabniška akcija ni komentar, ampak odziv, podobno kot pri facebooku ali instagaramu, kjer se všečka. Orodje uporabljamo tako, da ko preberemo članek ali drugo vsebino na predlog zakona, se lahko opredelimo do petih ali šestih trditev. Šele po tem dobimo pravico, da dodamo svojo trditev. Skozi naše odzive bodo dobili strukturiran rezultat in s številkami podkrepljeno popularnost določenih predlogov zakonov. 

V izogib raznim trolom bodo uporabniki lahko sodelovali le s SMS-geslom, ki bo veljaven samo enkrat. Pri tem se telefonske številke ne bodo shranjevale. Plačani igralci bi torej morali nastopati z več telefoni, kar je sicer mogoče, a precej težje, poudarjajo pri Parlametru, kjer želijo, da se državljani čim bolj seznanijo z zakonodajo in upajo na čim več interakcije.

Tukaj so primeri treh zakonov, kjer merijo javno mnenje in lahko preveriš, kako orodje deluje in oddaš svoj komentar:

Vir: uredništvo mad.si

Foto: parlameter.si

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

27408

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino