Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 19 Feb. 2019

S Sindikatom Mladi plus do rešitve pri izplačilih

Pretekli teden so na Sindikatu Mladi plus konkretno pomagali članom in članicam. Na njih so se namreč obrnili študentje in študentke, ki se pri delu počutijo izkoriščane.

Z delodajalcem so se dogovorili za opravljanje študentskega dela, a je pred tem od njih zahteval, da opravijo določeno 'uvajanje' brez plačila. Študentje bi tako morali pred začetkom dela opraviti več kot 20 ur neplačanega 'uvajanja' v delo in sodelovati na različnih sestankih, ki potekajo tudi med vikendi. Za nič od navedenega pa ne bi bili plačani. To se jim ni zdelo pravično in pri tem imajo popolnoma prav, saj tako neplačano 'uvajanje' ni dovoljeno. 

Če namreč študent ali študentka opravlja delo brez podlage (v tem primeru brez študentske napotnice), gre preprosto za delo na črno. Ko pa je napotnica enkrat izdana, mora biti vsako opravljeno delo tudi plačano.

Študentkam in študentom, ki so se obrnili na Mlade plus, so najprej pojasnili, kakšne pravice imajo, jih informirali in izobrazili ter jim svetovali, na kakšen način lahko pristopijo do delodajalca in poskušajo problem rešiti. Hkrati so jim povedali, da razumejo, če se sami ne želijo izpostavljati, saj bi se jim lahko delodajalec maščeval, prekinil sodelovanje z njimi in našel druge študente, ki bi bili morda pripravljeni sprejeti neplačano 'uvajanje' Zato so jim ponudili, da v njihovem imenu delodajalca kontaktirajo, mu predstavijo problem in ga pozovejo k rešitvi.

Ker jim je bila omenjena možnost bližje, so to tudi res storili.

Z delodajalcem so se pogovorili, ga seznanili z zakonodajo, mu razložili, kakšne so posledice kršenja zakona in mu predstavili rešitve. Delodajalec se je po pogovoru zavezal in jim obljubil, da bo s sporno prakso prenehal in da bo v prihodnje 'uvajanje' tudi plačal.

Na Sindikatu Mladi plus pravijo, da so bili nad omenjeno novico navdušeni tako oni kot študentje in študentke, a bodo ravnanje delodajalcev tudi v bodoče vestno preverjali.

Če imate težave s svojim delodajalcem tudi vi, se obrnite na Sindikat Mladi plus. Z veseljem pomagajo. Če se ne želite izpostavljati, bodo varovali vašo anonimnost in se borili v vašem imenu. Kot pravijo, so zato tu, torej, da pomagajo delavkam in delavcem, študentom in študentkam.

Če potrebuješ nasvet ali pomoč jim lahko pišeš na info@mladiplus.si, pokličeš na 01/4341 267, ali pa jih obišči v pisarni na Dalmatinovi 4, v centru Ljubljane.

Več uporabnih nasvetov, ki jih je dobro poznati pri opravljanju študentskega dela, je dostopnih tukaj.

Več o delu sindikata Mladi plus najdeš na njihovi spletni strani.

Vir in foto: sindikat Mladi plus

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

63740

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino