Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 10 Jan. 2019

Sebek Franu nevrone kravžlja

Kdaj lahko uporabimo besedi sebek in antimikrobična odpornost in kaj ta izraza sploh pomenita?

Je ženska, ki kupuje, nakupovalka ali kupka?

Rečemo molčati o, glede ali zaradi nečesa?

O teh in mnogih drugih jezikovnih orehih je 4. januarja beseda tekla na letni prevajalski konferenci slovenskega prevajalskega oddelka pri Evropski komisiji, ki deluje v Luksemburgu. V Hiši EU sta bila predstavljena novi Pravni terminološki slovar in prenovljeni portal Fran, ki je z novim sinonimnim in vezljivostnim slovarjem postal še bogatejši in uporabnejši.

Prav tako je bil na dogodku predstavljen nevronski prevajalnik, ki ga je razvila Evropska komisija in ki omogoča prevajanje v vseh 552 kombinacijah uradnih jezikov EU. Ta je prek portala eTranslation na voljo tudi javnim uslužbencem držav članic EU. 

Prevajalskega dela si dandanes ne moremo predstavljati brez kakovostnih in obsežnih jezikovnih in terminoloških virov, tesnega sodelovanja s stroko in moderne programske podpore. Delo Evropske komisije je poseben izziv, saj prevajalci večinoma prevajajo zakonodajna besedila, ki morajo biti prevedena natančno in dosledno, hkrati pa je delo treba opraviti v pogosto kratkih rokih. Letna konferenca, ki je potekala že sedmič, je bila namenjena seznanjanju z novimi viri in jezikovnimi tehnologijami in krepitvi sodelovanja z nacionalnimi strokovnjaki. Predstavitvam so sledile pestre razprave o neologizmih, pa tudi o spolno občutljivi rabi jezika, za katero je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti nedavno izdalo smernice prav v sodelovanju s slovenskim prevajalskim oddelkom pri Evropski komisiji.

Vir: Slovenski prevajalski oddelek pri Evropski komisiji

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

90968

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino