Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 07 Jan. 2019

Senzorni labirint v MC Podlaga

Diplomantka inkluzivne pedagogike Tereza Dariž, je na dvo in pol mesečnem projektnem delu v Mladinskem centru Podlaga Sežana idejno zasnovala, oblikovala in nato tudi postavila senzorni labirint.

Senzorni labirint je prijetno razgiban prostor, s številnimi čutnimi kotički, ki na človekova čutila delujejo stimulativno. Namenjen je raziskovanju materialov, svetlobnih barvnih efektov, prijetnih vonjav in glasbe.

V senzornem labirintu raziskujemo vse svoje čute - vid, tip, sluh, voh in okus. Z začasnim »izklopom« enega od čutov lahko obiskovalec razišče in doživi svet skozi preostala, velikokrat prezrta čutila.

Neločljiv del senzornega labirinta, ki ga vsak obiskovalec doživi med obiskom le-tega, je multisenzorno učenje. To povezuje raznovrstne učne stile in omogoča, da sprejemamo informacije po različnih zaznavnih kanalih, ki vključujejo vsa naša čutila.

Senzorni labirint je prav gotovo prostor, ki je primeren za vse. Še posebej pa je njegov obisk priporočljiv za otroke, ki so še v razvojnem in umskem procesu, saj so takrat še bolj dovzetni za prejemanje različnih dražljajev in informacij iz okolja. 

Vsebine senzornega labirinta smo razvrstili v tri ločene sobe, skozi katere smo obiskovalce nato vodili. Vse sobe so bile tematsko zasnovane in zajemale spoznavanje enega oziroma več sklopov čutil. V vsaki sobi so se obiskovalci zadržali približno 15 minut, v tem času pa so izkusili vse elemente, ki so bili na voljo v prostoru.

  • čutna soba je bila prijetno odišavljena z dodanimi barvnimi efekti, pomirjujočo glasbo, čutnim rovom in kotički za sproščanje,
  • čutna soba so obiskovalci vonjali znane dišave, tipali zanimive materiale, poslušali zvoke ter okušali,
  • V 3. čutni sobi so si obiskovalci ogledali zabavne optične iluzije.

Prvikrat so senzorni labirint postavili v oktobru in sicer v Tednu Mladinskega centra Podlaga, ko ga je obiskalo večje število ljudi. Ker je labirint pritegnil veliko zanimanja, so kasneje v sredini novembra gostili še 9 skupin otrok in vzgojiteljev iz vrtca Sežana. Po odzivih obiskovalcev sodeč, je bil senzorni labirint zanje posebno doživetje in dobrodošla popestritev že tako pisanega dogajanja v Mladinskem centru Podlaga.

Vir in foto: MC Podlaga

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

53743

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino