Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 24 May 2019

Si mnenja, da bi nam bilo bolje brez evra, odprtih mej, izmenjav?

To nedeljo bodo potekale volitve, do takrat nas ločita še dva dneva. 26. maja bomo državljani in državljanke volili osem predstavnikov v Evropski parlament, kjer skupno sedi 751 evropskih poslank in poslancev.

Kljub močni splošni podpori Evropske unije in pomembnosti te edine neposredno voljene predstavniške institucije EU, je udeležba na evropskih volitvah nizka. Na zadnjih volitvah leta 2014 je v Sloveniji le 24,55% volilnih upravičencev oddalo svoj glas, situacija pa je bila še veliko bolj resna med mladimi, saj se je manj kot 15% mladih udeležilo volitev.

Prav zato so se na Inštitutu za politični menedžment (IPM) v sklopu #Tokratgremvolit kampanje, osredotočili ravno na ozaveščanje in spodbujanje udeležbe na volitvah med mladimi. V sodelovanju z Evropskim parlamentom ter mladinskimi organizacijami, so pripravili serijo raznolikih dogodkov in aktivnosti za mlade, kot so na primer delavnice, pogovori z odločevalci, soočenja, filmski večeri in okrogle mize. S takšnimi aktivnostmi so se trudili mladim približati Evropsko unijo in evropske volitve, jim dati priložnost, da izrazijo svoje mnenje in predvsem poslušati njihova stališča.

Tjaša Božič, svetovalka za evropske zadeve in mednarodno sodelovanje na IPM, je mnenja, da je ključno, da se mladi udeležimo volitev in na ta način tudi sooblikujemo prihodnost EU: "Gre namreč tudi in predvsem za njihovo prihodnost, s svojim glasom za določeno kandidatno listo (oz. kandidata ali kandidatko) pa vplivajo na to, kako se bo Evropski parlament odločal o zadevah. Evropski poslanci in poslanke namreč zasledujejo različne prioritete in zastopajo različne interese, na evropskih volitvah pa ima vsak od nas priložnost, da izbere takšne predstavnike, ki bodo pri svojem delu na različnih področjih odražali naša prepričanja."

Pri tem dodaja, naj imamo v mislih zavedanje, da imajo odločitve, ki jih Evropski parlament sprejema, vpliv na naše vsakdanje življenje. Parlament soodloča o zakonih o okolju, varstvu potrošnikov, varstvu podatkov, energiji, kmetijstvu, migracijah, enotnem trgu EU in številnih drugih področjih. Sprejema velike odločitve, kot so: ali lahko uporabljamo plastiko za enkratno uporabo, kako zmanjšati porabo energije, kako zaščititi osebne podatke na spletu in kako zagotoviti, da je hrana, ki jo jemo, varna. "Poleg tega pa ne smemo pozabiti, da je pomembno sodelovati pri evropskih zadevah tudi zaradi načina življenja, ki ga EU mladim omogoča – mir, ki v zgodovini obstoja še nikoli ni bil tako samoumeven kot danes, študij, delo in izobraževanje v tujini, Erasmus+, potovanja brez meja, nizkocenovni letalski prevozi, enotna valuta evro, mobilno gostovanje v tujini brez dodatnih stroškov in tako dalje. Zaradi tega si želimo, da bi mladi te volitve videli kot priložnost in odgovornost ter v nedeljo sodelovali pri oblikovanju naše skupne prihodnosti.” je zaključila in povabila vse, ki vas zanima, zakaj je EU tako pomembna, k obisku njihove spletne strani, kjer si lahko v videih pogledate, kaj so mladi povedali o EU.

Kamorkoli se obrnemo, lahko vidimo, da EU vpliva na naš vsakdanjik, ne glede na to, kje evropski državljani živimo in kako se preživljamo. Če tvoja dilema še vedno tiči v občutku, da imaš premalo informacij glede vloge Evropske unije v našem vsakdanjiku, obišči to spletno mesto, kjer lahko pred evropskimi volitvami prebereš vrsto kratkih informativnih člankov o dosežkih in ukrepih EU z vidika posameznika.

Če še ne veš koga boš volil/a, si kandidate in njihove programe lahko pogledaš tukaj.

Pomagaš si lahko tudi z aplikacijo, ki s pomočjo kviza izračuna katera stranka je najbliže tvojim prepričanjem.

Vse o tem kako potekajo volitve in kje lahko voliš pa najdeš na novi spletni strani.

Si še vedno mnenja, da bi nam res bilo bolje brez evra, odprtih mej, izmenjav?

Vir: uredništvo mlad.si
Foto: predstavništvo Evropskega parlamenta v Sloveniji

 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

95487

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino