Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 26 Feb. 2020

Skavti podarili dobrodelna sredstva zbrana v akciji Luč miru iz Betlehema

Skavti adventni čas že vrsto let bogatijo s sporočilom Luči miru iz BetlehemaLuč miru iz Betlehema je dobrodelna akcija že od leta 1991, saj se ob deljenju plamena luči zbirajo prostovoljni prispevki, ki jih vsako leto ob zaključku akcije podarijo različnim organizacijam. Od leta 1991 do danes so skavti v omenjeni akciji skupno podarili že več kot 300.000 evrov.

Tudi lani decembra je po domovih v adventno-božičnem času gorela Luč miru iz Betlehema. Posvetila je v mnogih državnih ustanovah in na nekaterih veleposlaništvih. 

Po sprejemu na uradni slovesnosti na Dunaju, je več kot 100-članska odprava odpotovala proti Sloveniji, kjer jih je 15. decembra čakalo 9 območnih sprejemov plamena Luči miru. Zbrane prostovoljne prispevke so predstavniki Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS), Združenja bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov (ZBOKSS) ter Slovenske zamejske skavtske organizacije (SZSO) na novinarski konferenci, 20. februarja na sedežu Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, podelili trem organizacijam. Z dobrodelno akcijo so se ob deljenju plamena luči zbirali prostovoljni prispevki in donacije preko SMS-sporočil. Skavti so želeli, da bi v predbožičnem času plamen Luči miru iz Betlehema zasvetil v čim več domovih.

Med 16. in 19. decembrom 2019 so plamen Luči miru ponesli predstavnikom države in drugim pomembnejšim ustanovam, med drugim predsedniku države, predsedniku Državnega zbora, premierju, varuhu človekovih pravic, na policijo, vojsko, ministrstva ter veleposlaništva. Pri vseh predstavnikih so bili deležni toplega sprejema in prijaznega povabila, da jih ponovno obiščejo v letu 2020. Predstavniki lokalnih enot so obiskali občine, šole, policijske postaje, zdravstvene domove in druge lokalne ustanove ter tako širili sporočilo miru. Geslo poslanice "Ne boj se goreti!"  govori o našem poslanstvu širjenja svetlobe in ljubezni, ki sta rešitev za vsakega človeka, ne glede na strah, ki je prisoten v nas. 

Skavti so v tem času zbrali 15.600 eur sredstev, ki so jih predali trem organizacijam, ki s svojim delovanjem pomagajo otrokom in mladostnikom, v Sloveniji, Evropi in v svetu. Posamična organizacija je prejela 5.200 evrov. Sredstva so tako prejeli predstavniki organizacij iz Društva Žarek, Slovenska karitas v imenu naših misionarjev v Albaniji in sestre Hčera Marije Pomočnice v imenu misijonark, sester salezijank iz Brazilije.  

Ob predaji sredstev je Irena Mrak Merhar, načelnica Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov povedala: "V svetu, v Sloveniji in v družini najlažje pomagamo tudi skupaj z vami. Veseli smo, da lahko sredstva damo takšnim organizacijam, ki z nami delijo vrednote, ki pomagajo delati stvari tam, kjer jih mi ne dosegamo. Veseli smo tudi, da imamo možnost v Albanijo poslati naše skavte, da še izkusijo, kakšne so razmere drugje. Sredstva so razdeljena en del za Slovenijo, en del za Evropo in en del za svet, da se res odpiramo na vse tri ravni. Ti zneski se zdijo na prvi pogled majhni, ampak sem prepričana, da v tistih okoljih, ki jih namenjamo, pomenijo veliko. Skavti smo hvaležni, da lahko na takšen način pomagamo." 

Vir: Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov
Foto: Arhiv ZSKSS

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

47636

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino