Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 30 Apr. 2020

Skavtstvo je družina, ki te opremi za življenje

S strani Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov smo na uredništvo mlad.si prejeli zgodbo Monike Golje, skavtinje stega Breznica 1, v kateri deli svoja razmišljanja o skavtstvu. Skavtstvo po njenih besedah mladim prinaša številne pozitivne izkušnje in nabor kompetenc, ki opremljajo za življenje. Vabljeni k branju zapisa…

Skavtstvo je zares zanimiva, odgovorna in vesela igra življenja. Prav škoda mi je tistih, ki v svojem domačem okolju nimajo možnosti te igre izkusiti. Tudi sama prihajam iz takega okolja in res sem hvaležna, da mi je življenje prineslo ljudi, ki so mi skavte predstavili in približali.

Vstop v to skupnost je spremenil moje življenje na bolje. Ne samo, da sem končno nekam pripadala, spoznala na stotine novih prijateljev, začela graditi na samozavesti, odgovornosti, telesni pripravljenosti, v nekaj letih svojega »skavtovanja« sem poleg tega pridobila toliko kompetenc, kot prej v celem življenju ne.

Skavtstvo mlademu človeku ponudi širino in odprt pogled na svet. Ponudi mu prostor, v katerem je lahko sam svoj, kakršen je, in prostor, v katerem lahko dela napake in se iz njih nekaj nauči, brez da bi ga skrbelo, da ne bo sprejet od ostalih članov skupnosti. Je družina, ki te opremi za življenje.

Z aktivnim voditeljstvom in vodenjem raznih taborov ter različnih starostnih skupin sem si skozi leta nabrala ogromno potrdil, na katerih so naštete različne kompetence (razvidno tudi v videu). Kar nekaj časa sem vse to delala ravno za ta potrdila, da jih bom lahko predložila, ko bom iskala službo. Poleg vsega naučenega, sem se naučila in navadila stvari početi z zgledom. In dobre novice se hitro širijo (seveda ne tako hitro kot slabe, pa vendar), dober glas pa kmalu pride tudi do naslednjega delodajalca. Zato mi nikdar ni bilo potrebno teh potrdil predložiti, ker sem s svojo iskrivostjo (jaz ji pravim skavtski duh) in dejanji pokazala, da sem vredna službe, za katero se prijavljam, oz. so ponudbe prišle kar same, ne da bi zanje povpraševala.

Danes sem sicer samozaposlena, ampak počnem tisto, kar me veseli in v čemer uživam. In ravno skavtstvo je botrovalo k temu, da sem spoznala, kaj je tisto pravo in me je opremilo z orodji, da sem lahko svoje sanje realizirala. 

Vir in foto: Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

21396

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino