Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (1)
Datum objave: 09 Nov. 2020

Slovenski vinski vitezi začenjajo projekt Mladi in vino

»Otrok, ki odrašča v vinogradniško-vinarski družini, veliko prej in bolje spozna vse resnice o vinu, tako dobre kot manj dobre. Hitro ugotovi, da so dobre povezane z zmernostjo in spoštljivostjo, one druge pa s pretiravanjem. Predvsem pa ugotovi, da je pot do užitka ob kozarcu vina dolga in trnova.«

                                                                 Meta Frangež, Slovenska vinska kraljica leta 2019

Društvo Evropski red vitezov vina – Konzulat za Slovenijo začenja projekt Mladi in vino, v okviru katerega bo bivša slovenska vinska kraljica Meta Frangež, nagovarjala svoje vrstnike ter jih usmerjala k zdravemu in kulturnemu pitju vina ob hrani.

V Evropskem redu vitezov vina želijo jasno povedati, da različne dobronamerne javne razprave v zvezi z vinom še niso reklama vinu, vsaka površna zakonsko omejevalna obravnava pa je popolnoma neprimerna in škodljiva. Gre le za sodobnejši pristop k javnemu diskurzu v zvezi z žlahtno kapljico. Vino je namreč zelo posebna, neprimerljiva in zgodovinsko pogojena alkoholna pijača, ki je prisotna v vseh sferah zasebnega in javnega življenja.

Da bi v tem smislu lažje vzpostavili pristen stik z mladimi, so v Evropskem redu vitezov vina, Konzulatu za Slovenijo, sklenili uvesti vseevropski inštitut asessor(in) oziroma prisednik/ica. Ta predvideva ustrezno usposobljeno mlado osebo od 18. do 30. leta starosti, ki bi na socialnih omrežjih, na srečanjih in s pomočjo medijev na čim bolj neposreden način komunicirala s svojimi vrstniki, odpirala aktualne teme v zvezi z vinom in jih z argumenti tudi pojasnjevala. Po temeljitem premisleku so se odločili za Meto Frangež, ki je to pomembno poslanstvo kot prva v Sloveniji in ena prvih v Evropi, jeseni že začela opravljati. Prepričani so, da se bo na tej novi, zanimivi in zahtevni viteški poti uspešno povezovala z mladimi v Sloveniji in širše ter jih na najboljši možen način usmerjala k zdravemu, zmernemu kulturnemu pitju vina, na posreden način pa pomagala ohranjati slovensko vinorodno podeželje, slovensko kulturno krajino in tradicijo ter postopoma prispevala k boljši socialni in zdravstveni sliki v Sloveniji.
   
»Čvrsto sem prepričana, da na svoji vinski poti zgodbo o vinu želim predajati še naprej in mladim ljudem razkrivati bogastvo, ki se skriva v žlahtni kapljici. Kar nekaj časa pri delu v domači Hiši penin Frangež spremljam očeta, v zadnjem času pa tudi njegovo pripadnost in zaprisego Evropskemu redu vitezov vina. Ugotovila sem, da se večina mojih spoznanj močno ujema z njihovim poslanstvom in vlogo v družbi. Ko so mi v Legaturi za Pomurje v Konzulatu za Slovenijo predstavili projekt Mladi in vino, ki ga Evropski red vitezov vina načrtuje v prihodnjem obdobju, sem začutila, da bi lahko bila del tega. Prejela sem povabilo in želja se mi je uresničila,« pa je o projektu povedala Frangeževa.
 

Vir: Društvo Evropski red vitezov vina – Konzulat za Slovenijo in Slovenske novice 

 

 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

48476

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino