Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 26 Jul. 2022

Sodobna medijska potrošnja mladih

Kako mladi konzumirajo medije? Kakšne so njihove medijske preference? Kako so njihove medijske rabe povezane z njihovimi vrednotami in družbenim položajem?

V raziskovalnem projektu Medijski repertoarji mladih: Socialni, politični in kulturni aspekti digitaliziranega vsakdana, ki jo izvajajo v Centru za politološke raziskave FDV preučujejo, kako se osnovnošolci, dijaki in študentje, ki odraščajo v visoko digitaliziranem vsakdanu, formirajo kot t. i. medijski protrošniki (angl. prosumers). Mladi namreč niso več zgolj konzumenti temveč hkrati tudi aktivni medijski producenti.

Cilj raziskave je oblikovati tipologije medijske potrošnje in medijskih preferenc oziroma medijskih repertoarjev med mladimi. Medijski repertoarji so preplet raznolikih praks, posredovanih pomenov in soustvarjanja medijskih fenomenov. V tem smislu so medijski repertoarji tudi del procesa konstituiranja identitet.

Poleg tega v raziskavi ugotavljajo tudi povezanost medijskih tipov mladih z razlikami v njihovi kulturni potrošnji, medijsko in digitalno edukacijo, politično participacijo ter s strukturnimi razlikami znotraj samega digitalnega vsakdana mladih.

Več o raziskovalnem projektu najdete na spletni strani, kjer najdete tudi zanimive blog zapise.

Vir: Medijski repertoarji mladih

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

52472

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino