Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 14 Mar. 2022

Soočenje o problematikah mladine in starejših v RS: V upanju na realizacijo obljub

Medgeneracijska koalicija Slovenije je 11. marca 2022, ob 18.00, pripravila Soočenje o problematikah mladine in starejših v RS. Na soočenju, ki ga je vodil Nejc Krevs so sodelovali Tanja Fajon predsednica stranke SD; Romana Tomc, podpredsednica stranke SDS; Alenka Bratušek, predsednica Stranke Alenke Bratušek; Marko Balažic, predstavnik Liste Povežimo Slovenijo; Janez Cigler Kralj, podpredsednik NSi; dr. Robert Golob, predsednik Gibanja svoboda; Marjan Šarec, predsednik Stranke LMŠ in Luka Mesec, koordinator Levice.

Na soočenju smo obravnavali naslednje problematike: prekarizacija in trg dela, trajnostna mobilnost, pokojninska reforma, štipendijska politika in stanovanjska problematika. Na teh področjih smo od kandidatov pridobili različna zagotovila, kot so prenova pokojninske reforme, nujen dvig in predrugačenje štipendij, višje vlaganje v železniško infrastrukturo kot v ceste, jamstveno in poroštveno shemo za stanovanjske kredite mladih, aktivacijo depozitov v gradnjo infrastrukture, znižanje cene stanovanj, nepremičninski davek na prazna stanovanja, državne obveznice za aktivacijo kapitala, 30.000 javnih najemnih stanovanj, spremenjena zemljiška politika, medgeneracijsko sobivanje, gradnjo domov za starejše, nižji davki za oddajo stanovanja v najem itd..

Članice medgeneracijske koalicije Slovenije si želijo, da bi bile obljube v prihodnjem mandatu tudi udejanjene.

Miha Zupančič, predsednik MeKoS in MSS: »Veseli me, da so udeleženci soočenja uspeli obdržati kulturen dialog. Tako mladi kot starejši ne bomo pozabili na obljube. Medgeneracijska koalicija Slovenije bo spremljala izpolnjevanje le teh. V kolikor te ne bodo izpolnjene namreč to dodatno znižuje zaupanje v politiko predvsem mladih. Želimo si, da se zaupanje v politiko in s tem participacija mladih na volitvah dviguje, kar pa je mogoče zgolj v kolikor se predvolilne obljube udejanjijo tudi v koalicijski pogodbi in praksi.«

Janez Sušnik, predsednik ZDUS:  Če se bo zgodilo to, kar so kandidati najbolje rangiranih strank obljubili in bo tudi koalicijska pogodba sestavljena tako, da bodo starejši in mladi upoštevani, bomo izredno zadovoljni seveda pa bomo to tudi spremljali«

Simon Trusshevich, predsednik DOS: »Po dolgem času sem res pozitivno presenečen nad vsebinsko debato, ki se je danes odvijala med osmimi najbolje rangiranimi strankami. Zdi se mi, da smo dobili jasne obljube od prvakov in prvakinj strank, kako bodo stranke funkcionirale v primeru izvolitve in sodelovanja v prihodnji vladi. Upamo, da bodo vsa soočenja v prihodnjem obdobju tako vsebinsko obarvana, kot je bilo današnje in se bodo distancirala od ideoloških tematik.«

Marike Grubar, predsednica ŠOS: »Vesela sem, da smo izvedli soočenje, ki je bilo izvedeno profesionalno. Prihodnost je v tem, da se takšne družbene skupine med seboj povezujemo in sodelujemo tudi na ravni politik in zakonov. Veseli me, da smo danes naslavljali štipendijsko in stanovanjsko problematiko. Zasledovali bomo tudi investicije v javni železniški potniški promet. Upamo, da se bo naslednja vlada teh obljub tudi držala. Poleg tega želimo, da bi prihodnja vlada namenjala več pozornosti tudi zdravju s poudarkom na duševno zdravj, ki v soočenju ni bilo omenjeno.

Vabijo vas, da si soočenje pogledate na Facebook strani Mladinskega sveta Slovenije in Medgeneracijske koalicije Slovenije ter iz njega  vam najpomembnejše tematike.

Vir: MSS

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

32275

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino