Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 12 Aug. 2022

Sporočilo evropske komisarke Marije Gabrijel ob mednarodnem dnevu mladih

Ob današnjem svetovnem dnevu mladih je evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, znanost, mlade in šport Marija Gabriel v sporočilu na Twitterju poudarila: «V evropskem letu mladih je izrednega pomena, da praznujemo predanost mladih ljudi k ohranjanju evropskih vrednot miru, svobode in enakosti.«
 
Cilji evropskega leta mladih so obnoviti pozitivne perspektive za mlade po pandemiji, izboljšati priložnosti za izobraževanje in delo zanje v EU ter mlade vključiti v javne politike, predvsem v zeleno in digitalno preobrazbo Evropske unije. Z vojno v Ukrajini je v ospredje stopilo tudi dejavno sodelovanje mladih v krepitvi evropskih temeljnih vrednot, zlasti miru, demokracije in solidarnosti.  Temu sta namenjena program Erasmus+, ki ima do leta 2027 28 milijard evrov proračuna, ter evropska solidarnostna enota z 1 milijardo evrov. Letošnja novost je, da se priložnosti in ukrepi za mlade krepijo tudi v drugih politikah in programih Evropske komisije.
 
V evropskem letu mladih se je po Evropi doslej zvrstilo že več kot 3000 dogodkov. V sodelovanju z mladinskimi centri in organizacijami ter Mrežo MaMa jih po Sloveniji pripravlja tudi Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji. Pri njih od zasnove do izvedbe dejavno sodelujejo mladi sami, v ospredju pa so področja zelenega prehoda, vključenosti mladih in temeljne vrednote. Glede trajnosti in boja proti podnebnim spremembam so mladi dobro informirani, poudarjajo pa, da so za resnično vzpostavitev trajnostnih, zelenih praks nujni boljša osveščenost starejših, sodelovanje med generacijami ter sistemske rešitve na ravni države in Evropske unije. Med drugimi pomembnimi temami pa tako kot vrstniki po Evropi izpostavljajo mir, kakovostna delovna mesta, boj proti revščini in duševno zdravje pa tudi pomen kulturnega ustvarjanja. Poleti in jeseni se bodo dogodki v okviru leta mladih zvrstili še v Sežani, Rogaški Slatini, na Jesenicah, v Črnomlju in Krškem.

Vir: Evropska komisija

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

79909

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino