Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 30 Aug. 2021

SRCA V IGRI: Predstavitev knjižne izdaje z deli mladih slovenskih avtoric in avtorjev LGBTQ+

V založbi Mladinskega kulturnega centra Maribor je nedavno izšla težko pričakovana literarna antologija Srca v igri, ki s pričujočo knjižno izdajo obeležuje dve desetletji kontinuiranega mladinskega dela na področju gibanja LGBTQ+ v Mariboru. 

Izbor del je pripravil Tom Veber, vsestranski ustvarjalec in perspektivni pesnik najmlajše literarne generacije, nabor pa vključuje izbrana leposlovna dela enaidvajsetih mladih slovenskih avtoric_jev LGBTQ+, rojenih med letoma 1987 in 1999. S poeziji in/ali prozo se predstavljajo Ajda Bračič, Alex Kama, Alina Špan, Aljaž Koprivnikar, Bengal Cafuta, Eva Kokalj, Filip Vurnik, Gregor Brdnik, Jaka Šoster, Katja Zgoznik, Lan Aidan Remec, Miha Pongrac, Nela Poberžnik, Nežka Štruc, Pavla Zabret, Pino Pograjc, Sara Nuša Golob Grabner, Špela Setničar, Taja Rihtaršič, Veronika Razpotnik in Vesna Liponik. 

Avtorice in avtoji so v knjigi predstavljeni s fotografijo, izbranim verzom oziroma odlomkom, kratko biografijo s poudarkom na literarnem udejstvovanju ter z različno obsežnimi prispevki. Za nekatere je to prva objava v knjižni obliki, nekatere_i pa so svoja dela že izdali v knjižni obliki in že osvajajo literarne nagrade ter se pozicionirajo na slovenski literarni sceni. Krajši spremni tekst je prispevala tudi pesnica in kritičarka Tonja Jelen, ki je sodelovala tudi pri tehničnem urejanju knjižne izdaje, urednica te izdaje je dolgoletna vodja literarnega programa Mladinskega kulturnega centra Maribor, Petra Kolmančič, delo pa je izšlo v sodelovanju s programom Maribor skozi rožnata očala, ki ga vodi Doris Špurej (pred njo Marja Guček, sedaj direktorica zavoda).

Premierna predstavitev knjige Srca v igri - izbor leposlovnih del mladih slovenskih avtorc-jev LGBTQ+, bo potekala 7. septembra 2021 ob 19. uri na dvorišču Vetrinjskega dvora (Vetrinjska ulica 30, Maribor; v primeru slabega vremena bo prireditev v dvorani). Predstavitev bosta izpeljala moderatorka Tonja Jelen in urednik Tom Veber, na dogodku pa bodo z izbranimi besedili iz knjige nastopile številne avtorice in avtorji. 

9. septembra 2021 s pričetkom ob 19 uri pa bo potekala predstavitev knjige Srca v igri - izbor leposlovnih del mladih slovenskih avtoric in avtorjev LGBTQ+ v Ljubljani v klubu Tiffany (Masarykova cesta 24, Ljubljana). Predstavitev v Ljubljani bosta izpeljala moderator Dejan Koban, sicer pesnik, urednik in aktivist, in Tom Veber, nastopile pa bodo številne avtorice ter avtorji. Dogodek bo potekal v soorganizaciji MKC Maribor, ŠKUC-Kulturnega centra Q/Kluba Tiffany in platforme za literaturo, zvočenje in performans IGNOR.

Iz spremne besede Toma Vebra:
»Eden od glavnih namenov pričujoče publikacije je tako vsaj za centimeter premakniti skupnost LGBTQ+ iz odstavnega pasa margine proti avtocesti enakih možnosti. Morda se zdi ideja naivna, a iz idej se razvijejo dejanja in iz dejanj se razvijejo spremembe. ... Pokrajina pričujočih besedil je nadvse razgibana, vseeno pa lahko opazimo marsikatero stikanje, tako v tematskem kot v slogovnem smislu, zaradi česar ne moremo zares trditi, da so besedila popolnoma heterogena. Govorica pišočih tvori morsko panoramo. Tako lahko opazimo mnogo majhnih otokov in pol otokov, ki simbolizirajo različne pisave, obdaja jih nekaj sto hektolitrov morja in obala, ki z varne razdalje vse skupaj opazuje.«

Iz spremnega zapisa Tonje Jelen:
»Zbrane pesmi in zgodbe opozarjajo tudi na ranljivost vseh (drugih) nemočnih, vseh opustošenih; kritično opozarjajo na okolijske spremembe, na brezdomne, na živali ... Lahko rečem, da je to literatura o temah zatiranih mikrokozmosov, ki se dotikajo različnih plasti življenja in ga kritično pretresajo.« 

Vir: MKC Maribor

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

92422

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino