Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 05 Oct. 2021

Študentska krvodajalska akcija tudi letošnjo jesen

Tudi letos se v oktobru odvija že tradicionalna študentska krvodajalska akcija »Častim 1⁄2 litra!«. Akcija bo potekala v obliki spletne kampanje, s katero bomo poudarjali pomen krvodajalstva, poleg tega pa bo kot v preteklih letih potekala tudi organizirana krvodajalska akcija na Zavodu RS za transfuzijsko medicino v Ljubljani.

Slovenija se lahko pohvali z dobro razvitim krvodajalstvom, dolgo in uspešno tradicijo, dobro zgrajenim sistemom krvodajalstva, zadostnim številom krvodajalcev in visoko pripravljenostjo ljudi za dajanje krvi. Zaradi vpliva slabe epidemiološke situacije pa je posledično manj možnosti za darovanje krvi, zato je potreba po darovalcih toliko večja. Tu pa tudi študenti predstavljamo pomemben del, saj vsako leto tudi mi po celotni Sloveniji tako ali drugače sodelujemo pri krvodajalskih akcijah.

Tradicionalna jesenska študentska krvodajalska akcija »Častim 1/2 litra!« se bo tudi letos izvajala v mesecu oktobru in sicer v soorganizaciji Študentske organizacije Slovenije, Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, Študentske organizacije Univerze v Mariboru, Študentske organizacije Univerze na Primorskem in Zveze ŠKIS, pod okriljem katere so v projekt vključeni tudi lokalni študentski klubi.

Zaradi epidemiološke situacije glede koronavirusa projekt v dogovoru s ŠOS in ostalimi entitetami tokrat ponovno izvajajo na prilagojen način. Projekt bo tudi tokrat izveden v obliki spletne kampanje na Facebooku in Instagramu Zveze ŠKIS, s katero bomo poudarjali pomen krvodajalstva, posebej pa bomo spodbujali aktivacijo posameznih študentov k udeležbi na krvodajalskih akcijah. Ta teden poteka tudi krvodajalska akcija na Zavodu RS za transfuzijsko medicino v Ljubljani.

Zaradi zaščite krvodajalcev in zaposlenih ter preprečevanja možnih prenosov bolezni, na enotah Zavoda RS za transfuzijsko medicino že nekaj časa izvajajo prilagojene krvodajalske akcije. Krvodajalce, ki so v preteklosti že darovali kri, bodo tako na odvzem še vedno vabili preko SMS-vabil, v katerih jih bodo prosili za dogovor o uri prihoda in preverili pogoje darovanja. Darovalci se lahko na odvzem krvi naročijo tudi sami, tako da pokličejo na najbližji transfuzijski center. Zaradi organizacijsko prilagojenih akcij, ki morajo biti izvedene v skladu z navodili in priporočili NIJZ, lahko študentski klubi spodbujajo študente k darovanju krvi na različne načine.

Tako bodo tokrat študentski klubi po Sloveniji sodelovali v spletni kampanji, s pomočjo bližnjega Zavoda RS za transfuzijsko medicino bodo sodelovali pri rednih odvzemih ali organizirali prevoze do že organiziranih akcij. Zato spremljajte svoj najbližji klub in se pridružite krvodajalski akciji. Pri tem bodo seveda upoštevana navodila NIJZ, Zavoda RS za transfuzijsko medicino in Rdečega križa Slovenije.

V današnjem času ljudje prepogosto pozabljamo na stvari, ki nas naredijo to, kar smo. Ljudje. Sploh v tem času se moramo spomniti naše bistvene človeške dolžnosti in vrednote – pomoči sočloveku. Kako malo je potrebno za to, da nekomu ne le polepšamo življenje, temveč ga včasih lahko celo rešimo!

Vir: Zveza ŠKIS

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

86566

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino