Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 20 May 2021

Svetovni dan čebel - naredimo več za čebele in druge opraševalce

Letos, na dan rojstva velikega čebelarskega učitelja Antona Janše, 20. maja praznujemo svetovni dan čebel že četrto leto. Sporočilo tega dne je jasno: Naredimo več za čebele in druge opraševalce, da bomo na dolgi rok s tem pomagali k zagotavljanju hrane, ohranjanju zdravega okolja in biotske raznovrstnosti. Vse to v blaginjo nam in našim zanamcem!
 
Na Čebelarski zvezi Slovenije poudarjajo, da je praznovanje svetovnega dne čebel, čas, ki ga lahko namenimo poglobljenemu razmišljanju o preteklih dejanjih, ki so negativno vplivala na čebelarstvo in okolje in o prihodnjih usmeritvah za izboljšanje pogojev v čebelarstvu in opraševalcih, o skrbi za hrano, o podnebnih in okolijskih temah, v smeri zagotavljanja boljšega naravnega okolja za naše življenje.
 
Pomembnosti čebel in opraševalcev in tudi posledic, ki bi lahko nastale ob zmanjšanju njihovega števila, se javnost čedalje bolj zaveda. Številne izobraževalne in promocijske akcije, ki so povezane s praznovanjem svetovnega dne čebel in njihovo število iz leta v leto narašča, krepijo že omenjena zavedanja.

Pomembnosti čebelarstva in opraševalcev pa se ne nazadnje zaveda tudi politična javnost v EU. V zadnjih letih je tako sprejela nekatere predpise v pomoč čebelarskemu sektorju. Slovenski čebelarji kot pobudniki svetovnega dneva čebel in še nekaterih drugih odmevnih akcij opozarjajo politično javnost na pogoje čebelarstva tako v Sloveniji kot tudi na ravni EU. Tako kot kmet, ki je pomemben člen pri pridelavi hrane, je pomemben tudi čebelar, ki s pomočjo čebel skrbi za zagotavljanje hrane. Čebelarji imajo v skrbi za ohranitev čebel, zaradi podnebnih razmer, zadnja leta vse več dela in stroškov. Da bi se jim olajšala ta bremena, bi morala država sprejeti določene ugodnosti na področju povračila trošarin čebelarjem za energente, znižanja stopnje DDV za zdravila za zdravljenje varoze pri čebelah, razbremenitve nosilcev dopolnilnih dejavnosti prispevkov za zdravstveno zavarovanje po 55a. členu Zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju. Na vse te zadeve opozarjajo pristojne že nekaj let. V smeri zaščite potrošnika si slovenski čebelarji prizadevajo, da bi se na ravni EU spremenila Direktiva o medu, ki bi določala informacije medu po državi izvora. Spomladanska pozeba pa tako kot drugemu kmetijskemu sektorju ni prizanesla čebelarjem. Upajo, da bo slovenska politika, tako družno, kot je delovala za dosego razglasitve svetovnega dneva čebel, delovala tudi pri reševanju omenjenih področij.
 
Več preberi tukaj.

Vir: Čebelarska zveza Slovenije

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

81873

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino