Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 05 Sep. 2022

Tabor spoznavanja vrednot narave in premoženja tokrat v Murski Soboti

V letošnjem letu je Lokalna akcijska skupina Krško izvedla drugi tabor z mladimi Romi in Rominjami, ki se imenuje tabor Spoznavanje vrednot narave in premoženja. LAS Krško te tabore izvaja že leta, sodelujejo pa lokalni enoti Centra za socialno delo ter Policijske postaje Krško in Mladinski center Krško. Po letih tovrstnih taborov, ki so običajno zajemale celodnevno delovno akcijo, so se v delovni skupini, ki ta tabor pripravlja, odločili za nekaj drugačnega. Osem mladih Romov in Rominj s spremljevalci je odšli na poučen izlet v Mursko Soboto.

Pri pripravah jim je na pomoč skočila Monika Sandreli, urednica romskega radia Romic, ki nas je sprejela v romskem naselju Pušča. Najprej so si ogledali romski vrtec Romano, ki bo letos praznoval kar 60 let obstoja. Vrtec obiskujejo romski in neromski otroci, v vrtcu pa govorijo slovensko, a se trudijo ohranjati romske kulture. Darko Rudaš, romski svetnik v Murski Soboti, je ponosno dejal, da je »vrtec glavni 'krivec', da je danes Pušča to, kar je.« Kaj Pušča danes je, so videli na krajšem sprehodu. Na začetku so videli nogometno igrišče, ki leži zraven drevoreda Sožitje. Tam rasejo javorji, ta drevesa so bila tam zasajena ob obiskih visokih gostov in ob posebnih priložnostih. Sprehod mo nadaljevali po Beli ulici, ki naj bi ime dobila po t.i. »mešanih zakonih« (Romi in neromi), in prišli do PGD Pušča, ki je bil pomemben dosežek, saj so lahko ob nesrečah sami krajani lahko hitro odzivni. Sprehod so zaključili v prostorih Krajevne skupnosti Pušča, kjer imajo tudi informativno točko in večnamenski prostor, ki služi dogajanju v kraju. Naslednja točka na njihovem programu je bilo romsko naselje Vanča vas–Borejci, ki slovi po več organizacijah: kinološkem društvu Roma, specializirano za vzrejo nemških ovčarjev, kulturnem društvu, najbolj pa so znani po Nogometnem klubu Roma.

Pot so nadaljevali v Mursko Soboto, kjer jih je čakalo kosilo, po tem pa so naredili le kratek ovinek in čisto zanalašč naleteli na Evropski muzej romske kulture in zgodovine. Monika, njihova vodička in neusahljiv vir informacij, jim je kratko predstavila zgodovino Romov s poudarkom na genocidu med 2. svetovno vojno. V Romskem informativnem centru so spoznali tudi Nino Brasseur, mlado Rominjo, ki se ukvarja z glasbo, nastopila pa je tudi v televizijski oddaji Slovenija ima talent. Predstavila jim je kar nekaj slavnih romskih osebnosti, kot so Antonio Banderas, Charlie Chaplin, Zlatko Ibrahimović in mnogi drugi. Mladi Romi in Rominje iz Kerinovega Grma so se udeležili tudi kviza, na katerem so odgovarjali na vprašanja o romski kulturi in zgodovini. Kasneje je policistka Andreja iz Murske Sobote izvedla tudi hudomušno igrico, s katero smo prijetno zaključili dan. Na poti domov pa so z mladimi spregovorili o odgovornem ravnanju z odpadki, o varni spolnosti ter kontracepciji, spoštovanju, medsebojnih odnosih, sobivanju, prilagajanju in še čem.

Zahvaliti se moramo vsem, ki so nas toplo in gostoljubno sprejeli, predvsem policistoma iz Policijske postaje Murska Sobota Andreji Horvat in Tomaž Trajbariču ter Moniki Sandreli, ki je s svojim znanjem, zavzetostjo, srčnostjo, ponosom za naše mlade romske udeležence in za nas, predstavnike organizacij, priredila edinstven izlet, ki ga tako udeleženci kot spremljevalci še dolgo ne bomo pozabili. 

Vir: Mladinski center Krško, zanj Anja Krušnik Cirnski

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

38217

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino