Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 23 Mar. 2020

Taborniki v času epidemije aktivni na vseh področjih

"Tabornik je zvest domovini in vedno pripravljen pomagati," je del taborniške prisege. Taborniški zakoni vzgajajo v duhu, da so vedno pripravljeni pomagati po vseh svojih močeh. Taborniki s svojimi prostovoljskimi in ostalimi aktivnostmi še vedno pričajo o pomenu mladinskih organizacij na vseh področjih in še posebej v teh časih. 

Čas, ki ga namenjajo prostovoljstvu, ni le vzgoja mladih in aktivno preživljanje prostega časa. Je veliko več kot to: "Je lahko čas, ko pravzaprav prostovoljske ure postanejo nekaj, od česar je odvisen naš državni sistem. Je čas, ki soo se ga odločili nameniti sočloveku, ker vemo, da je to ena najvišjih vrednot, ki premaga lastne prioritete in interese. Smo tihi in neumorni delavci, ki za svoje delo ne pričakujemo zahval, potrdil, nagrad, še najmanj pa plačila. Smo tisti, ki nam je v prvi vrsti mar za pogosto spregledane državljane, ki v sistemu pogosto predstavljajo le številke. Tako, kot bodo na koncu od nas ostale samo številke, nepreštete številke prostovoljskih ur, ki smo jih in jih bomo še naprej namenjali idealu, da s svojimi dejanji pripomoremo k ustvarjanju boljšega sveta," so v sporočilu za javnost zapisali na Zvezi tabornikov Slovenije. Objavljamo povzetek njihovih nedavnih aktivnosti, ki se navezujejo na čas, ko terja pomoč vseh nas. 

Aktivni na terenu - taborniško delovanje v okviru civilne zaščite

Ko je poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan sprejel aktivacijo, so taborniki vedeli, da to pomeni aktivacijo tudi njih samih. Pomenilo je, da so od tega trenutka naprej polnoletni taborniki pripravljeni, da gredo tja, kjer jih bodo potrebovali. 

V Zvezi tabornikov Slovenije deluje 18 enot ZTS-PZP za postavljanje zasilnih prebivališč s skupaj  112 pripadniki, ena enota ZTS-MOBSTAC za postavitev mobilnega stacionarija  z 12 pripadniki, ena enota ZTS-VUZN za vodenje in upravljanje začasnih naselij z 8 člani in vodstvo vseh enot (4 člani). Skupaj deluje v vseh enotah 136 članov ZTS, ki so aktivni pripadniki sil za zaščito in reševanje. V slučaju potrebe pa se redno pojavljajo še drugi taborniški prostovoljci. Enota MOBSTAC je že postavila mobilno bolnišnico in nadaljuje z aktivnostmi, ki so potrebne na lokaciji, ostale enote, razporejene po celi državi, pa so prav tako v pripravljenosti.

Vse aktivnosti in delovanje taborniških prostovoljcev lahko spremljate tukaj.

Apel poslancem ob predlogu zakona o interventnem ukrepu

Zveza tabornikov Slovenije se pridružuje apelu Anite Ogulin in drugih nevladnih organizacij na temo interventnega zakona, ki so ga naslovili na poslance. "Taborniški zakoni nas učijo, da smo vedno pripravljeni pomagati, da smo zanesljivi in ob vsem tem tudi vedri. Da vedrina in zagnanost ne bi izginili z obrazov številnih prostovoljcev in zaposlenih, bomo morali skupaj stopiti vsi. To pomeni, da nikogar ne izpustimo in da smo si na poti skozi viharne čase v oporo. Nesebična solidarnost je v kriznih časih še kako pomembna. Zato taborniki apeliramo, da se pri interventnem zakonu ne spregleda 9000 zaposlenih v slovenskih društvih, (zasebnih) zavodih in ustanovah," so zapisali.

Apel najdete tukaj.

Taborniška ropotarnica

Ropotarnica je nova podstran na spletni strani taborniki.si, kjer vsak dan objavljajo nove taborniško obarvane podvige za otroke in mlade ter ideje, kaj lahko počnejo. Tokrat se osredotočajo na to, kar lahko otroci in mladostniki počnejo sami ali z družino doma in v naravi, kasneje bodo dodali tudi bolj družabne aktivnosti. Ker si ne želijo prikovati otrok in mladih za ekrane, vsak dan objavijo paket dnevnih dogodivščin, ki nato zaživijo izven digitalnega sveta. Vedno je mogoče dostopati do vseh že objavljenih vsebin, ki se nabirajo na strani www.taborniki.si/ropotarnica.

Vstop v Ropotarnico tukaj.

Vir in foto: Zveza tabornikov Slovenije

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

47819

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino