Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 04 Feb. 2020

Tina Hočevar: "Mladinske organizacije ponujajo priložnosti, ki jih ni moč izkusiti nikjer drugje

Mladinski svet Slovenije je uredništvu posredoval pogovor s Tino Hočevar, podpredsednico Evropskega mladinskega foruma v mandatnem obdobju 2019-2020. Pred tem je bila članica vodstva Evropskega mladinskega foruma (2017-2018), še pred tem pa podpredsednica Mladinskega sveta Slovenije. V nadaljevanju vabljeni k branju njene izkušnje. 

Kako bi opisala svojo organizacijo? 

Evropski mladinski forum zastopa stališča mladih. Naše temeljno poslanstvo, kot krovna organizacija nacionalnih mladinskih svetov in mednarodnih nevladnih mladinskih organizacij, je vključevanje in spodbujanje mladih k dejavnemu udejstvovanju pri oblikovanju družbe; uveljavljanje pravic mladih ter izboljšanje življenjskih pogojev za mlade. Forum je priznan sogovornik mednarodnih institucij, denimo Evropske unije, Sveta Evrope in Združenih narodov. Naše cilje dosegamo z vplivanjem na politike, ki zadevajo mlade ter spodbujamo oblikovalce politike, da v vsa področja politike vključijo mladinska vprašanja.  

Poleg tega se zavzemamo za ustrezno financiranje neodvisnih mladinskih organizacij na nacionalni in mednarodni ravni, za razvoj mladinskega dela in neformalnega izobraževanja, spodbujamo sodelovanje mladih iz različnih okolij in držav ter se zavzemamo za medkulturno razumevanje, demokracijo, spoštovanje, družbeno vključenost, pravice mladih, trajnostni razvoj, aktivno državljanstvo ter solidarnost.  Če vas zanima še kaj več, vas lepo povabim, da si ogledate našo spletno stran ali pa nam sledite na družbenih omrežjih (Twitter, Facebook, Instagram). 

Kaj v organizaciji počneš, kakšne so tvoje naloge? 

Kot podpredsednica Evropskega mladinskega foruma sem zadolžena za povezovanje mladih na svetovni ravni, sodelovanje z Organizacijo Združenih narodov (OZN) ter koordinacijo našega strateškega dela na področju pravic mladih, trajnostnega razvoja, podnebne krize ter miru in varnosti.  

Na zasedanjih različnih teles OZN, kot na primer Ekonomski in socialni svet, Komisija za socialni razvoj ter Generalna skupščina, zastopam stališča evropske mladine, zagovarjam pravice mladih ter promoviram in spodbujam tako države kot mednarodne organizacije, da mlade in mladinske organizacije aktivno vključujejo v aktivnosti za doseganje ciljev trajnostnega razvoja ter gradnjo trajnega miru. 

Vsako leto se med drugim udeležim Visokega političnega forum Združenih narodov za trajnostni razvoj, katerega namen je spremljanje doseganja ciljev iz Agende 2030 za trajnostni razvoj. Kot predstavnica Evropskega mladinskega foruma opozarjam na specifični položaj mladih v sklopu posameznih ciljev trajnostnega razvoja ter zastavljam  vprašanja državam članicam glede situacije mladih v njihovi državi. 

Redno sodelujem tudi s posebno odposlanko generalnega sekretarja OZN za mlade, Jayathmo Wickramanayake, predvsem na področju sistematskega vključevanje mladih v delovanje ZN, uresničevanja Strategije Združenih narodov za mlade ter izvajanja resolucije Varnostnega sveta ZN o mladih, miru in varnosti. Za spremljanje aktualnega dogajanja mi lahko sledite na Twitterju @tinessah. 

V svojem prejšnjem mandatu pa sem bila zadolžena za sodelovanje z mladinskimi organizacijami iz Afrike, Bližnjega Vzhoda in Severne Afrike ter Latinske Amerike. Med odmevnejšimi dogodki so bili četrti mladinski vrh Afriške unije in EU v Abidžanu (Slonokoščena obala), kjer smo v mladinsko deklaracijo zapisali našo vizijo o odnosih med Afriško unijo in EU ter Svetovni vladni vrh v Dubaju, kjer sem v duhu vključevanja in spodbujanja participacije mladih moderirala t.i. Mladinski krog, ki sta ga organizirala Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) ter najmlajša ministrica za mlade na svetu, Shamma bint Suhail bin Faris Al Mazrui. 

Kaj so ti mladinske organizacije prinesle?  

Priznam, da je težko na kratko povzeti vse, kar so mi mladinske organizacije prinesle. Prinesle so bogastvo. Bogastvo izkušenj, znanja in prijateljstev iz celega sveta. Ampak, če začnem pri osnovah; mladinske organizacije so mi v prvi vrsti omogočile, da sem razvila svojo osebnost, okrepila samozavest in najpomembneje, da sem odkrila katere vrednote so tiste, katerim želim slediti in jih uresničevati  tako v zasebnem življenju kot pri profesionalnem in prostovoljskem delu. 

In če nadaljujem: prinesle so mi priložnosti za aktivno družbeno udejstvovanje, od ustvarjanja in izvajanja projektov v mladinskih organizacijah do priložnosti za izboljšanje položaja mladih na lokalni, nacionalni in evropski ter sedaj tudi na svetovni ravni. Aktivno udejstvovanje pa prinese tudi zavedanje lastne odgovornosti pri doseganju družbenih sprememb. 

Zelo sem hvaležna še za priložnosti medkulturnega sodelovanja in povezovanja mladih na svetovni ravni, ki mi še posebej veliko pomeni. Tu se skrivajo rešitve za svetovne probleme (od podnebnih sprememb, konfliktov, družbene neenakosti itd) in verjamem, da bomo mladi nosilci sprememb, ki bodo v čedalje bolj povezanem svetu, ključne za grajenje vključujočih in ne-konfliktnih družb. 

Katere kompetence si pridobila skozi delovanje v mladinskih organizacijah?  

Tudi tukaj bi lahko spisala dolg seznam novo pridobljenih veščin, od vodstvenih veščin, kritičnega mišljenja do strateškega razmišljanja in javnega nastopanja. 

Izpostavila pa bi predvsem tiste, ki jih je izven mladinskega organiziranja in zastopanja mladih težje pridobiti. To so zastopanja interesov organizacije/skupine ljudi, oblikovanje konstruktivnega mnenja ter sprejemanja avtonomnih odločitev. Sprejemanje odgovornosti za svoje odločitve je tudi svojevrstna in nepogrešljiva veščina, ki obenem predstavlja tudi jedro filozofije mladinskega organiziranja, ki je zgrajena okoli aktivnega sodelovanja in avtonomije mladih. 

Pa samo še eno izpostavim, to pa zato, ker je veliko ljudi ne bi priznalo kot pozitivno veščino oz veščino, s katero se lahko pohvalimo, sama pa sem mnenja, da je še kako pomembna in da zanjo potrebuješ tudi veliko poguma. Priznati lastne napake, o njih spregovoriti ter se iz njih nekaj naučiti je pomembna veščina dobrih voditeljev. 

Zakaj mladim priporočaš, da so aktivni v mladinskih organizacijah? 

Mladinske organizacije ponujajo priložnosti, ki jih ni moč izkusiti nikjer drugje. Pa s tem ne mislim samo na pridobivanje kompetenc, ki so koristne (in iskane) pri opravljanju zaposlitve. Zdi se mi, da neprecenljivost mladinskih organizacij leži v oknu priložnosti, ki združujejo učenje, delo, sodelovanje in medsebojno solidarnost. Gre za učenje za življenje, za izboljšanje kvalitete našega življenja in ne zgolj za učenje, da bomo boljši uslužbenci. Poleg tega pa obstaja zelo velika verjetnost, da spoznaš prijatelje za celo življenje, se imaš fajn in se pri tem še veliko naučiš. Uuu, pa vse nepozabne dogodivščine, občutek pripadnosti in spreminjanje sveta na bolje. Idealistično, ampak popolnoma dosegljivo, če le verjameš v svojo misijo in uspeh. Kjer so mladinske organizacije in aktivni mladi, se dogajajo čudeži.

Vir: Mladinski svet Slovenije
Foto: osebni arhiv Tine Hočevar

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

94042

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino