Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 28 Jul. 2022

Udeležba mladinskega delegata pri OZN na 50. zasedanju Odbora OZN za človekove pravice

Slovenski mladinski delegat pri OZN, Žiga Ciglarič, se je med 4. in 6. julijem 2022 udeležil 50. zasedanja Odbora OZN za človekove pravice v Ženevi. Srečanje je potekalo v so-organizaciji stalnih predstavništev Republike Češke, Slovenije in Irske, prvič v zgodovini pa se je zasedanja udeležil tudi slovenski mladinski delegat pri OZN.

Priprave za dogodek so se začele v prvi polovici junija, kjer je mladinski delegat virtualno nagovoril države članice Odbora za človekove pravice v interaktivni debati o digitalizaciji izobrazbe. V nagovoru je Žiga izpostavil problem digitalizacije na področju pomanjkanja infrastrukture za digitalizacijo, zlasti na ruralnem območju, izpostavil pa je tudi dobre prakse slovenske digitalizacije izobrazbe.

V ponedeljek, 4. julija 2022, se je v Ženevi mladinski delegat srečal s Sabino Carli, bivšo mladinsko delegatko pri OZN, ki je trenutno zaposlena na slovenskem veleposlaništvu v Ženevi in je bila ena izmed pobudnic srečanja 50. Odbora OZN za človekove pravice. Sledilo je srečanje s predstavniki OHCHR na temo izobrazbe o človekovih pravicah, za tem pa je potekala delavnica na temo izobraževanja o človekovih pravicah, ki jo je pripravila ga. Paula Tandiono, sodelavka na OZN v Ženevi za človekove pravice. Po srečanju smo imeli sestanek z g. Douglasom Pvicihnyjem, ki je zaposlen na Komisiji za mednarodno pravo, po tem pa smo imeli delovno kosilo z Evo Svoboda, ki je zaposlena na Mednarodni organizaciji Rdečega Križa. Sledila je udeležba na srečanju držav glede resolucije južno-ameriških držav na temo odprave diskriminacije na podlagi spolne usmerjenosti. Dan je mladinski delegat zaključil s sestankom s predstavnico UNIDIR. Zvečer je mladinski delegat opravil še dodatne sestanke z irskimi mladinskimi delegati pri OZN in predstavniki Evropskega mladinskega foruma, ki so tudi prisostvovali na večini delavnic.

V torek, 5. julija 2022, je mladinski delegat začel dan s sestankom s predstavniki mladinskega judovskega študentskega združenja, nato pa se je udeležil zasedanja držav članic na temo boja proti rasizmu. Za tem so se mladinski delegati srečali s predstavniki Mednarodne telekomunikacijske zveze, ki so jim poleg razprave razkazali njihove delovne prostore. Sledilo je delovno kosilo z mladinskimi delegati Češke, s katerimi se je slovenski mladinski delegat tudi dogovoril o sodelovanju v času zasedanja Generalne skupščine v New Yorku. Za tem je sledilo srečanje s slovensko veleposlanico Anito Pipan, ki je nagovorila države članice na zasedanju na temo Ukrajinske krize. Pred zaključkom obiska v Ženevi, se je Žiga udeležil tudi sprejema na gruzijski ambasadi v počastitev 30. obletnice sprejema Gruzije v OZN.

Govor mladinskega delegata si lahko ogledate tukaj:https://www.youtube.com/watch?v=cgfbWzhF-r4&feature=emb_title

Vir: Mladinski svet Slovenije

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

87253

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino