Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 26 May 2020

Urad RS za mladino podpisal pogodbo z izvajalcem raziskave Mladina 2020

Urad RS za mladino sporoča, da je podpisal pogodbo o izvedbi raziskave Mladina 2020. Izbrani izvajalec je Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru, ki bo raziskavo izvedla v partnerstvu s Fakulteto za družbene vede Univerze v Ljubljani.

Izvajalec je bil izbran kot najugodnejši ponudnik na javnem naročilu z nazivom "Izbira izvajalca raziskave Mladina 2020" konec meseca aprila 2020. Predviden končni rok za izvedbo naročila je februar 2021.

Raziskava "Mladina 2020" zajema mlade v Sloveniji med 15. in 29. letom. Osnovni namen raziskave je izdelava profila mladih v Sloveniji po tematskih sklopih, in sicer na naslednjih področjih: demografija, omrežja socialnih opor in medgeneracijsko sodelovanje, življenjski potek in prehodi (izobraževanje, usposabljanje in vseživljenjsko učenje, zaposlovanje in podjetništvo, bivanjske in stanovanjske razmere, bivanjsko okolje, zdravje in dobro počutje), socialni kapital in socialna vključenost (participacija in družbena angažiranost,, ustvarjalnost in kultura, mobilnost mladih, uporaba IKT in spletnih okolij), trajnostni način družbenega delovanja (potrošnja in nakupovalni vzorci, trajnostno vedenje) ter vrednote in stališča glede migracij, begunstva, radikalizacije mladih, družine, spolnih identitet, etničnih in drugih manjšin ter sovražnega govora.

Metodologija raziskave mora biti sestavljena iz kvantitativnega in kvalitativnega metodološkega dela. Kvantitativni del predstavlja anketni vprašalnik na reprezentativnem vzorcu mladih v Sloveniji, kvalitativni del pa predstavlja 20 biografskih intervjujev s karakterističnimi predstavniki mladih v Sloveniji, ki niso zajeti v vzorcu.

Z raziskavo Mladina 2020 se nadaljuje raziskovalna aktivnost na področju mladine, ki jo financira Urad RS za mladino in v okviru katere sta bile narejeni tudi raziskavi Mladina 2000 in Mladina 2010. Obe predhodni raziskavi bosta omogočili znanstveni vpogled v spremembe slovenske mladine v daljšem časovnem obdobju.

"Dejstvo, da bomo po desetih letih v Sloveniji ponovno uspeli dobiti tako poglobljeno raziskovalno nalogo o mladini, je izjemnega pomena za razumevanje današnje mladine, njihovega specifičnega položaja in soočanja z njihovimi težavami. Pričujoča analiza bo, vsaj upam, predstavljala tudi osnovo za odločevalce pri sprejemanju prepotrebnih in nujnih ukrepov, ki bodo mladim izboljšali njihov položaj na vseh področjih življenja. Novo desetletje prinaša nove izzive, in pravilno je, da se z njimi soočimo na podlagi znanstveno dokazljivih argumentov," je ob podpisu pogodbe z izvajalci raziskave Mladina 2020 dejal direktor Urada RS za mladino, Tin Kampl.

Vir: urad RS za mladino
Foto: pixabay

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

65014

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino