Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 26 Mar. 2020

Uroš Skrinar: "Skupaj in v sodelovanju z Evropsko komisijo iščemo najboljše rešitve"

Izvajanje aktivnosti organizacij v mladinskem sektorju, namenjenih mladim je v veliki meri odvisno od financ, pridobljenih s prijavami na projekte. Ker pa je veliko aktivnosti mladinskih organizacij in organizacij za mlade v trenutnih razmerah odpadlo ali so preložene, nas je zanimalo, kako postopati v zvezi z napovedanimi aktivnostmi in kaj lahko pričakujemo v bodoče Za komentar smo prosili direktorja nacionalne agencije Movit, ki je pristojna za izvajaje programov Erasmus+ Mladi v Akciji (E+: MVA) in Evropska solidarnostna enota (ESE), dveh programov, ki so del aktivnosti velike večine organizacij mladinskega sektorja.

Vse programske aktivnosti, kot so delavnice, predavanja, predstavitve, treningi, mladinske izmenjave in podobno, so odpovedane, njihovo izvajanje se bo lahko nadaljevalo le, ko bo konec trajanja varnostnih ukrepov, ki jih je sprejela Vlada RS in bodo v veljavi najmanj do konca razglasitve trajanja epidemije koronavirusa SARS-CoV-2. Mladinski sektor se je ažurno in vestno odzval na priporočila pristojnih, organizacije so odpovedale vse aktivnosti, ki se izvajajo na terenu, in v večini primerov, v večjih skupinah. Mladinski centri in ostale organizacije so za obiskovalce zaprti, kar priča o tem, da so na prvo mesto postavili skrb za zdravje in varnost vsakega posameznika: obiskovalcev, svojih zaposlenih ter prostovoljcev.

Priporočila Nacionalne agencije Movit v zvezi s pojavom Koronavirusa

Uroš Skrinar, direktor Nacionalne agencije Movit poziva organizacije, da tudi v bodoče in sproti spremljajo vse aktualne informacije v zvezi s pojavom Koronavirusa SARS-CoV-2 in ukrepe ter, seveda, da jih tudi dosledno upoštevajo in izvajajo. Na njihovi spletni strani najdete "Priporočila Nacionalne agencije Movit v zvezi s pojavom Koronavirusa (sars-cov-2), ki ima lahko učinke na izvajanje projektov", ki zajemajo tudi jasno usmeritev vsem organizacijam, katerih sprejeti projekti v evropska programa Erasmus+: Mladi v akciji in/ali Evropska solidarnostna enota, so trenutno v izvajanju. "Ključno tu je, da se organizacije o morebitnih spremembah v izvajanju projekta, kot ga sedaj določa veljavni sporazum, posvetujejo s skrbnikom njihovega sporazuma v Nacionalni agenciji z namenom dogovora za ustrezne korake pred nastankom sprememb," opozarja Skrinar in dodaja, da bodo "v naslednjih tednih redno obveščali o prilagoditvah izvajanja aktivnosti Nacionalne agencije, ki gredo prioritetno v smer maksimalne podpore upravičencem sprejetih projektov, na drugi strani pa v smeri podpore potencialnim novim prijaviteljem."

Zanimalo nas je, ali na ravni Evropske komisije potekajo nadaljnji dogovori v zvezi z izvedbo projektnih (in pogodbenih) aktivnosti. Skrinar odgovarja: "Da, zelo intenzivni sestanki in usklajevanja. Tako Nacionalne agencije kot tudi Evropska komisija si prizadevamo, da kot prvo sproti rešujemo trenutne težave pri izvajanju že sprejetih projektov, predvsem pa, da se pripravljamo in zagotovimo nadaljnje izvajanje programov Erasmus+: Mladi v akciji in/ali Evropska solidarnostna enota v največji možni meri. Ko bodo seveda razmere to dopuščale."

Prav tako so v Nacionalni agenciji v stalnem stiku z ostalimi nacionalnimi agencijami in spremljajo dogajanja, ki jih narekuje epidemija. "Ves čas smo v stalni povezavi in si izmenjujemo informacije. So pa situacije zelo različne. Nekatere Nacionalne agencije so pri izvajanju nalog izven delovnih prostorov zelo omejene, druge, tudi Movit, pa smo se hitro prilagodile na novo realnost. Potekajo številna uklajevanja in dogovori, vsi skupaj in v sodelovanju z Evropsko komisijo iščemo najboljše rešitve, za upravičence in za programa kot celoti," razlaga Skrinar.

Posledice varnostnih ukrepov v času epidemije, ki jih lahko občutijo organizacije in prioritete Nacionalne agencije

Kako ocenjuje, bo nastala situacija vplivala na delovanje organizacij, kje so najbolj ranljive? Skrinar je tu izčrpen: "Verjetno zelo odvisno, od organizacije do organizacije. Vsekakor lahko zagotovim, da smo na Nacionalni agenciji že sprejeli številne prilagoditve, da vse organizacije v največji možni meri podpremo pri izvajanju projektov v programih Erasmus+: Mladi v akciji in/ali Evropska solidarnostna enota. Tako smo na primer, vsem organizacijam, katerih zaključna poročila pričakujemo v naslednjih 14 dneh, že posredovali sporočilo, kjer smo jih pozvali, da v kolikor ne uspejo v roku oddati končnega poročila, da nas o tem obvestijo in našli bomo rešitve. Hkrati pa smo z resnično veliko angažiranostjo mojih sodelavcev in s hitrimi prilagoditvami notranjih postopkov zagotovili, da zaključevanje končnih poročil z naše strani poteka prioritetno, s čimer smo zagotovili, da so razlike v preostanku dotacij za projekte čimprej določene in tudi nakazane na račune organizacij, saj se zavedamo, da ta sredstva organizacije nujno potrebujejo.

Po Skrinarjevih besedah Nacionalna agencija v teh tednih tudi pospešeno zaključuje ocenjevanje prejetih prijav projektov na letošnji prvi prijavni rok - februar 2020. "Tako trenutno še vedno načrtujemo, da bomo odločitev o sprejemu projektov v program za prvi prijavni rok objavili pred naslednjim prijavnim rokom – predvidoma nekje v sredini aprila 2020. Potudili se bomo tudi, da bomo vsem organizacijam sprejetih projektov nato čimprej v podpis posredovali sporazume o dotaciji, čemur bo sledilo tudi hitro nakazilo akontacije odobrenih dotacij. Vsekakor pa bomo pred tem vsem organizacijam, katerih projekti bodo sprejeti, omogočili spremembo začetka izvajanja načrtovanih projektov," razlaga Skrinar.

Kot zadnjo priotiteto dela celotne Nacionalne agencije v teh dneh navaja pripravo na naslednji, drugi prijavni rok v programa Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota: "Verjetno ste že zasledili, da je rok za prijave prestavljen na 7. 5. 2020, a v interesu Evropske komisije in Nacionalnih agencij je, da je izveden. Zato je NA tudi tu že prilagodila svoje aktivnosti: vsem zainteresiranim bomo omogočili online informativni dan, kot tudi individualno online svetovanje."

Alternativno delovanje v času neizvajanja projektov

Številne organizacije prilagajo svoje aktivnosti in jih že izvajajo na spletu ali pa se na to pripravljajo. Skrinar pravi, da ni ne daljo utvar, saj izvedbe vseh aktivnosti niso možne le "na daljavo", vendar pa je kljub temu, trenutno, to edini možni način. Kot pravi, tudi Nacionalna agencija deluje v to smer: "Zaradi trenutne situacije izvajanje TCA in NET (mednarodnih) podpornih aktivnosti ni mogoče. Zaradi tega smo prilagodili naše načrte dela tako, da bomo nekatera usposabljanja tudi mi izvedli online, druge pa smo, v dogovoru z vsemi mladinskimi nacionalnimi agencijami prestavili v čas po avgustu 2020. Načrtujemo tudi okrepljeno izvajanje podpore vsem udeležencem projektov Evropske solidarnostne enote, tako da je v pripravi »online« krog usposabljanj za prostovoljce," zagotavlja Skrinar.

"Verjamem, da se tej novi realnosti prilagajate po najboljših močeh. To mladinski sektor zna....Verjamem, da bomo skupaj z vami naredili vse, da – takoj ko bo mogoče – nadaljujemo z nemotenim izvajanjem sprejetih projektov. V prihodnje bo namreč vse, za kar si prizadevamo v programih Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota, še toliko bolj pomembno," je Skrinar zapisal v svojem nagovoru upravičencem programov E+: MVA in ESE, v celoti je objavljen tukaj.

Več o ukrepih, ki jih v teh dneh sprejema Vlada RS ali pa so že v veljavi in se nanašajo na delovanje nevladnih organizacij, ustanov ter javnih zavodov, najdete na spletnih straneh CNVOS:

Nekatere novice sproti posodabljajo, zato vabljeni k spremljanju.

Vir: uredništvo mlad.si
Foto: unsplash

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

64291

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino