Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 31 May 2019

Uspeh Slovencev na olimpijskih igrah mladih znanstvenikov

Slovenski predstavniki so osvojili tretjo nagrado v kategoriji Fizika in astronomija ter štipendiji za študij računalništva na ruski univerzi.

Na največjem svetovnem tekmovanju na področju znanstvenih projektov za srednješolce, Intelovem mednarodnem sejmu znanosti in tehnike (Intel ISEF), so Slovenijo zelo uspešno zastopali trije dijaki. Izbrani so bili na Državnem srečanju mladih raziskovalcev, ki ga organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS).

Slovenijo, ki je na Intelovem mednarodnem sejmu znanosti in tehnike sodelovala četrtič, je v Phoenixu s projektom Lasersko pospeševanje snovi zastopal Natan Dominko Kobilica, dijak Gimnazije Bežigrad iz Ljubljane. Žirija, sestavljena iz več kot 1200 vrhunskih strokovnjakov in znanstvenikov, vključno z več Nobelovimi nagrajenci, mu je v kategoriji Fizika in astronomija na tekmovanju podelila tretjo nagrado. Od Intelovega sklada za mlade znanstvenike je prejel tudi nagrado v višini 1000 USD.

Kot ekipa sta na sejmu sodelovala tudi Urban Mežnar in Vid Smole, dijaka Vegove gimnazije Ljubljana. S svojim projektom Nedokumentirani ukazi v mikroprocesorjih sta si prislužila štipendijo za univerzitetni študij računalništva priznane Univerze Innopolis iz ruskega Kazana.

Na letošnjem Intelovem mednarodnem sejmu znanosti in tehnike je sodelovalo več kot 1800 mladih znanstvenikov, ki so bili izbrani na 423 povezanih sejmih v več kot 80 državah in regijah. Najbolj nadarjeni dijaki so se letos potegovali za nagrade in štipendije, katerih skupna vrednost je znašala približno 5 milijonov USD. Tekmovanje Intel ISEF, ki velja za olimpijske igre znanstvenih talentov, že od leta 1950 organizira Društvo za znanost in javnost.

Vir in foto: Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

69759

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino