Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (1)
Datum objave: 07 May 2020

Uspešen začetek poljudnoznanstvenih predavanj mladih

Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF) je v letošnjem letu začela s projektom izvedbe poljudnoznanstvenih predavanj mladih. V projektu se je z namenom, da bi mladim omogočila navezovanje in vključevanje v lokalno okolje, iz katerega prihajajo, povezala z lokalnimi organizacijami za mlade. Slednje so se vabilu prijazno odzvale, rezultat sodelovanja pa so in bodo tudi v nadaljevanju poučna predavanja mladih s predstavitvami vsebin, s katerimi se ti ukvarjajo in so predmet njihovega zanimanja.

V okviru prvega spletnega poljudnoznanstvenega predavanja, ki je potekalo v sredo, 29. aprila 2020, v sodelovanju z MC Podlaga iz Sežane, je nastopila Petra Kukanja, ASEF Fellow 2018 in doktorska študentka molekularne nevrobiologije na Karolinskem inštitutu v Stockholmu. Petra je po predstavitvi ASEF štipendijskega programa in svoje izkušnje v okviru tega podrobneje predstavila temo, s katero se raziskovalno ukvarja. V ospredju njenega zanimanja je razvoj centralnega živčnega sistema s perspektive oligodendrocitov v zdravih in bolezenskih stanjih. Predavateljica je izpostavila, da so oligodendrociti zelo heterogena skupina in da potencialno aktivno sodelujejo v imunskem odzivu in boleznih, kakršna je multipla skleroza. Ravno slednje pa je tisto, kar odpira nove raziskovalne dimenzije, ki bodo lahko v prihodnosti še bolje razjasnjene.

Za uvodni in zaključni del dogodka z več kot 80-imi udeleženkami in udeleženci je poskrbel letošnji ASEF Fellow Blaž Škrlj, ki je ob koncu že napovedal naslednje predavanje v sklopu serije poljudnoznanstvenih predavanj mladih. V sredo, 20. maja 2020, bo o svoji temi zanimanja več povedala Lara Jerman, ASEF Fellow 2019, ki je trenutno magistrska študentka računalništva in matematike. Povabilo na dogodek bo kmalu objavljeno na ASEF Facebook strani, vabljeni k spremljanju in obisku.

Vir in foto: ASEF

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

69085

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino