Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 02 Mar. 2022

V Celjskem mladinskem centru izvedli tretje srečanje v sklopu projekta Mladi in mediji

Celjski mladinski center je leta 2020 v partnerskem konzorciju, ki ga dopolnjujeta Mladinski svet Celje in Klub študentov občine Celje, na prvi razpisni rok Erasmus + Mladi v akciji, uspešno prijavil projekt Mladi in mediji. Projekt naslavlja medijsko pismenost med mladimi in jih želi vključiti v oblikovanje lokalnih in nacionalnih politik ter s tem spodbujati njihovo aktivno participacijo.

Projekt predvideva štiri srečanja mladih z mladinskimi delavci, tretjega po vrsti so izvedli v sredo, 23.2.2022. Srečanje se je pričelo z obiskom novinarske redakcije NT&RC, kjer nam je odgovorna urednica Novega tednika, Manca Mirnik, predstavila časopis in spregovorila o poteku novinarskega dela, nato pa nas je odgovorna urednica Radia Celje, Saša Pukl, popeljala še v uredništvo Radia Celja in v čisto pravi radijski studio, kjer smo imeli priložnost prisluhniti delu radijskih 'speakerjev' oz. voditeljev. Mlade je ogled pritegnil in kar nekaj se jih bo v prostore NT&RC še vrnilo, ko bodo pričeli z opravljanjem prakse.

Nato smo se vrnili v dvorano Celjskega mladinskega centra, kjer smo nadaljevali z delom v skupinah. Raziskovali smo pet vsebinskih področij, za katere mladi menijo, da so tista, kjer potrebujejo dodatna znanja, kompetence in veščine v okviru medijske pismenosti in kritičnega razmišljanja ter medijev. To so: medijska pismenost in vrste medijske pismenosti; stanje medijske pismenosti med mladimi; mediji kot vir pridobivanja informacij; lažne novice; 'clickbate' in prenapihnjene vsebine ter medijske vsebine v šolah. Identificirali smo problematiko za posamezen vsebinski sklop in poiskali rešitve zanjo, nato pa pripravili še nekaj konkretnih vaj za izboljšanje znanj in kompetenc. Strinjali smo se, da bi vsebine s področja medijske pismenosti in vzgoje za medije morali učinkoviteje in pogosteje vključevati v obvezne ali izbirne predmete v srednjih šolah in da se v okviru formalnega šolstva premalo pozornosti namenja medijski pismenosti mladih. Izpostavili so, da prav zaradi pomanjkanja vsebin so velikokrat prepuščeni lastni iznajdljivosti ali pa za vsebinami iščejo v okviru neformalnega izobraževanja.

Namen projekta Mladi in mediji je analizirati in izpostaviti pomembnost medijske pismenosti, ki je za mlade ključnega pomena, saj spodbuja razvoj kompetenc, ki jim bodo omogočile učinkovito in varno rabo medijev. Le tako bodo lahko sprejemali informirane odločitve, se zaščitili pred škodljivimi medijskimi vsebinami ter razumeli komunikacijske vsebine ter storitve. Projekt zasleduje cilje Erasmus + strukturiranega dialoga, saj mlade aktivno vključuje v oblikovanje smernic, kar prispeva h krepitvi kompetenc ter podpira dialog med mladimi in oblikovalci politik. To pa je že srž četrtega srečanja, na katerem bodo imeli mladi priložnost sodelovati v strukturiranem dialogu z odločevalci, jim predstaviti svoje ukrepe, rešitve in razpravljati o možnostih njihove izvedbe.

Četrto srečanje mladih z odločevalci, kjer bo v ospredju razprava z njimi pa bo predvidoma potekala 15.3.2022 v Celjskem mladinskem centru.

Več o projektu si lahko preberete na spletni strani Celjskega mladinskega centra

Vir: Celjski mladinski center

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

76123

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino