Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 10 Apr. 2020

V DRPD aktivni tudi v času epidemije

Tudi Društvo za razvijanje prostovoljnega dela (DRPD) Novo mesto je moralo zaradi epidemije zapreti vrata svojih treh dnevnih centrov za otroke in mladinskega centra. Za vse štiri skupine so oblikovali (zaprte) Facebook skupine, kjer mentorji ostajajo v stiku z otroki in mladostniki, jim svetujejo, pomagajo pri šolanju na daljavo, delijo zamisli o aktivnem preživljanju prostega časa ipd.

DRPD je med drugim poskrbel za prevode navodil za starše posameznih novomeških šol v albanski jezik in tako omogočil, da pouk poteka kar se da nemoteno še naprej. Podobno na daljavo ostaja povezan s posamezniki romske skupnosti. Učna gradiva nekaterih učiteljic in ostala gradiva dnevnih centrov mentorice tudi natisnejo in jih pošiljajo ali dostavljajo po navadni pošti.

Na daljavo nadaljujejo tudi program socialne aktivacije, nadaljujejo z učenjem slovenskega jezika in utrjevanjem ostalih veščin. Nekaj udeleženk se je tudi aktiviralo v akciji šivanja zaščitnih mask, ki jih bodo lahko uporabile za zaščito svojih družin ter prostovoljcev in zaposlenih na društvu, nekaj pa jih bomo podarili tudi drugim ranljivim posameznikom v lokalni skupnosti.

Usposabljanje za mladinske delavce, ki se je začelo tik pred razglasitvijo epidemije, so uspešno preselili na splet in obdržali 20 udeležencev, ki so se naučili uporabljati nova spletna orodja in poglobili znanja v digitalnem mladinskem delu. Usposabljanje potka vsak teden po rednem urniku.

Tudi vse aktivnosti mednarodne pisarne DRPD so se ob razglasitvi epidemije in z njo povezanih ukrepov preselile na splet, kjer delujejo naprej in vas vabijo k sodelovanju. Kako lahko pomagate?

Kot del partnerske ekipe v Erasmus+ projektu Kaffi (To Know and Face Functional Illiteracy), namenjenemu preprečevanju funkcionalne nepismenosti, se je društvo pridružilo pobudi vodilnega partnerja v projektu in pripravilo abecedo, kjer so uporabili besede, ki jih je te dni pogosto slišati ali prebrati

Tudi vi doma lahko skupaj z mladimi pripravite tovrstno abecedo na poljubno tematiko. Na DRPD so izbrali slovensko abecedo, poleg črke napisali besedo in njen pomen, nato pa vse skupaj prevedli še v angleščino. Doma lahko namesto angleškega jezika izberete katerega od drugih tujih jezikov (na primer albanščino, srbščino, nemščino ....) in sestavite svojo abecedo.

Če želite, jo lahko tudi pošljete na drpdnm@gmail.com, ki bodo tiste abecede, ki bodo imele najbolj zanimivo tematiko, objavili na spletni strani.

Vir in foto: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

87379

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino